RATA STAMBENOG KREDITA PADA OD 1. OKTOBRA, ALI NE ZA SVE! Odluka NBS stupa na snagu, pogodnosti i za one koji tek planiraju da se skuće!

Autor:

Vesti

29.09.2023

17:01

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nova mera NBS se primenjuje na korisnike prvog stambenog kredita. Ukoliko korisnik ima samo jedan stambeni kredit u ovom trenutku, taj kredit se smatra prvim kreditom. Ukoliko trenutno otplaćuju kredit po fiksnoj kamatnoj stopi, odlukom NBS nije predviđen uticaj na takvu kamatnu stopu.

RATA STAMBENOG KREDITA PADA OD 1. OKTOBRA, ALI NE ZA SVE! Odluka NBS stupa na snagu, pogodnosti i za one koji tek planiraju da se skuće!

Foto: www.profimedia.rs

Ukoliko ste korisnik prvog stambenog kredita i to sa promenljivom kamatnom stopom i ako ugovoreni iznos kredita ne prelazi 200.000 evra, vaša rata će od 1. oktobra biti smanjena, ali i ograničena sve do kraja 2024. godine.

Nova mera NBS se primenjuje na korisnike prvog stambenog kredita, bez obzira na to da li su prethodno imali stambene kredite. Ukoliko korisnik ima samo jedan stambeni kredit u ovom trenutku, taj kredit se smatra prvim kreditom. Ukoliko trenutno otplaćuju kredit po fiksnoj kamatnoj stopi, odlukom NBS nije predviđen uticaj na takvu kamatnu stopu.

Primer kredita od 100.000 evra

Iznos kredita: 100.000 evra

Period otplate: 25 godina
Datum uzimanja kredita: 01.12.2021. godine
Kamata pre ograničenja: 6M euribor+ 3 odsto (6,95 odsto)
Rata pre ograničenja: 694 evra
Kamata posle ograničenja: 4,08 odsto
Rata posle ograničenja: 532 evra

Ukoliko klijent trenutno otplaćuje stambeni kredit po promenljivoj kamatnoj stopi, takva kamatna stopa ne može biti viša od 4,08 odsto i to do 31. decembra 2024. godine. Procena je i da će rata biti manja i do 25 odsto. Više od 100.000 dužnika jedva čeka stupanje na snagu odluke.

Primera radi, odobren vam je stambeni kredit 1. decembra 2021. godine u iznosu od 100 hiljada evra na 25 godina. U međuvremenu vam je kamatna stopa skočila sa 3 na 6,95 odsto - ratu svog kredita plaćate 694 evra, piše Informer.

Nakon odluke Narodne banke Srbije da ograniči kamatu na 4,08 odsto - rata kredita će iznositi 532 evra, odnosno biće umanjena za 162 evra. Dobre vesti stižu i za one koji su podigli kredit posle 30. jula prošle godine - ako je inicijalna kamata bila ispod 4,08 spadate u kategoriju koju čekaju olakšice.

Što se tiče kredita koji se budu ugovarali posle stupanja na snagu ove Odluke NBS, za njih su propisana sledeća ograničenja:

- kod stambenih kredita sa promenljivom kamatnom stopom, banka je dužna da fiksni deo nominalne kamatne stope (marža banke) utvrdi u procentu koji nije viši od 1,1% do 31. decembra 2024. godine, a nakon tog perioda u procentu koji bude utvrden ugovorom o tom kreditu

- kod stambenih kredita sa fiksnom kamatnom stopom banka može odobravati stambeni kredit uz nominalnu kamatnu stopu do 5,03%.

Bonus video:

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading