KOLIKO DUGO POSLE VASKRSA MOGU DA STOJE JAJA? Nutricionistkinja otkriva: OVOLIKO smete da pojedete u toku dana, a ova jaja nikako ne smete konzumirati!

Autor:

Vesti

16.04.2023

14:40

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

I ove godine tradicionalno, na trpezi će se naći veliki broj uskršnjih jaja.

KOLIKO DUGO POSLE VASKRSA MOGU DA STOJE JAJA? Nutricionistkinja otkriva: OVOLIKO smete da pojedete u toku dana, a ova jaja nikako ne smete konzumirati!

Foto: shutterstock

Uskršnja trpeza

Maštovita dekoracija, vesele boje, to je sve ono što karakteriše uskršnju trpezu. Naravno, neizostavni deo svake su kuvana i ofarbana jaja. 

Njih svake godine za praznik pojedemo mnogo, ali to ne bismo smeli da radimo, kažu stručnjaci. Ključ je umerenost i poštovanje zlatnih pravila koja vam praznik neće učiniti neprijatnim.

Republika

Foto: pixabay.com

Uskršnja jaja

Na šta sve treba obratiti pažnju kada su uskršnja jaja u pitanju, otkrila nam je nutricionistkinja Milka Raičević.

- Kada se jaja kupe, ona moraju da se čuvaju u frižideru do farbanja. Jaja ne smemo da peremo, kao što naše domaćice inače rade, već ga takvo stavljamo u lukovinu, što ja preporučujem - rekla je za Republiku nutricionistkinja i dodala da jaja uvek treba uzimati čistim rukama, jer ono "diše" i možemo ga kontaminirati.

Foto: pixabay.com

Jaja ofarbana u lukovini

Od farbanja sme da stoji 5 do 7 dana u fižideru i obavezno se na trpezu iznosi samo onoliko koliko ukućani mogu da pojedu u tom trenutku.Kada se kucamo i razlupamo ta jaja, moramo da ih očistimo i tako očišćena mogu da stoje najviše dva dana u frižideru. Nikada ne ostavljajte jaja u ljusci kada se polome - kazala je.

Nemojte preterivati!

Ključ uživanja u prazniku i svečanoj trpezi upravo je u umerenosti. U suprotnom, mogu nastati stomačni problemi koji će vam upropasti najradosniji hrišćanski dan. Sudeći po preporukama koje stručnjaci daju, tokom praznika pojedemo i po nekoliko puta više jaja nego što je inače dozvoljeno.

- Zdrav čovek može da pojede dva, eventualno tri jaja u toku dana - rekla je Raičević i dodala da ovaj broj ne važi za sportiste koji dnevno jedu i do 10 belanaca.

Foto: Tanjug/D. ANIČIĆ

Kucanje jajima

- Ukoliko se taj broj prekorači, možemo da isprovociramo žuč, da dođe do povraćanja, mučnina, trovanja i provociranja alergija - istakla je naša sagovornica.

Šta ako farba uđe u jaje?

Ona navodi i da preporučuje da se jaja farbaju u prirodnim bojama, poput lukovine ili na druge načine. Izbegavajte fabričke boje za jaja, jer mogu biti veoma opasne.

Republika

Foto: Tanjug/S.AĆIMOVIĆ

Boje za jaja

- Ukoliko jaje tokom bojenja napukne, pa u njega uđe veštačka farba za jaja, to jaje ne sme da se konzumira, mora da se baci, jer možemo da se otrujemo - rekla nam je sagovornica.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading