KIŠA NA VELIKI PETAK JE LOŠ ZNAK! Očekuje nas sušna godina, a posebno zabrinjava OVO!

Autor:

Vesti

14.04.2023

09:25

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Pravoslavni vernici danas obeležavaju Veliki petak

KIŠA NA VELIKI PETAK JE LOŠ ZNAK! Očekuje nas sušna godina, a posebno zabrinjava OVO!

Foto: Shutterstock

Srpska pravoslavna crkva i vernici koji poštuju Julijanski kalendar danas obeležavaju Veliki petak, dan kada je na Golgoti razapet Isus Hrist. Ovaj dan se u hrišćanstvu smatra najtužnijim danom.

Na Veliki petak se strogo posti, na vodi, bez ulja i ribe. Mnogi vernici tog dana jedu samo hleb i vodu, a vreme se provodi u tihovanju i molitvi. Naši preci tog dana nisu kuvali ništa, osim koprive, a u nekim delovima zemlje zabranjen je i beli luk.

Većina vernika danas farba jaja, i to tradicionalno, u crvenu boju, koja simbolizuje Hristovo vaskrsnuće i radost.

Prema narodnom verovanju, kiša na Veliki petak nije dobar znak. Padavine predskazuju da će godina biti sušna i da neće roditi šljiva, dok se smatra da će, ako bude sunčano, voće bujati tokom godine.

Naš narod smatra i da kiša znači da će godina biti puna sukoba i svađa.

Inače, prema prognozi Republičkog hidrometeorološkog zavoda, u Srbiji će danas biti promenljivo vreme, s kišom i pljuskovima sa grmljavinom, na visokim planinama i sa snegom.

Padavine se pre podne očekuju u svim krajevima, dok će posle podne, uz sunčane intervale, biti lokalnog karaktera.

U Beogradu danas promenljivo i malo hladnije s kišom i lokalnim pljuskovima sa grmljavinom. Padavine se ujutro i pre podne očekuju u svim delovima grada, dok će posle podne, uz sunčane intervale, biti lokalnog karaktera.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

 

 

 

Komentari (0)

Loading