ŠTRAJK NA RTS! Bujošević u problemu: Zaposleni prestali sa radom, traže povećanje plata!

Autor:

Vesti

05.04.2023

16:35

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Radnici uputili pismo premijerki, UO RTS i generalnom direktoru Draganu Bujoševiću u kom se žale i na odnos menadžmenta prema njima

ŠTRAJK NA RTS! Bujošević u problemu: Zaposleni prestali sa radom, traže povećanje plata!

Foto: Privatna arhiva

Zaposleni RTS stupili su danas u štajk u zgradi Javnog servisa Srbije, nezadovoljni radom menadžmenta. 

I pored upozorenja da su egzistencijalno ugroženi, rukovodstvo Javnog servisa predvođeno Draganom Bujoševićem, generalnim direktorom RTS, nije se udostojilo da poveća plate, ali je zato miljenicima u ovoj medijskoj kući, kako je već pisao Srpski telegraf i Republika, podelio nagrade u iznosu od milion evra.

Sindikat Sloga RTS uputio je otvoreno pismo predsednici Vlade Ani Brnabić, Upravnom odboru RTS i generalnom direktoru Bujoševiću otvoreno pismo  " I u RTS ima siromašnih" koje prenosimo u celosti:

- Prošla su tačno tri meseca od kada su odlukom Vlade Srbije, zbog visoke stope inflacije, zaposlenima u javnim preduzećima u Srbiji uvećane zarade za 12,5 odsto, ali ne i u Javnom medijskom servisu Srbije. Menadžment RTS, tokom čitavog ovog perioda, nije se oglasio i ponudio jasno i precizno objašnjenje zbog čega nije postupio u skladu sa tom odlukom.

Ono što zaposleni mogu da saznaju samo po hodnicima je da, navodno, nema novca, da EPS ne uplaćuje RTS prikupljenu pretplatu, da povećanje plata nije predviđeno finansijskim planom za 2023. i koo, kao najubedljivije, da RTS nije javno preduzeće pa se odluka Vlade, kako kažu, ne odnosi i na Javni medijski servis Srbije. S tim u vezi podsećamo da je RTS u godinama fiskalne konsolidacije u potpunosti bio obuhvaćen merama i pravilima koja su važila i za sva javna preduzeća u Republici.

Naglašavamo da dosadašnji pokušaji sindikalnih organizacija u RTS da podstaknu rukovodstvo Javnog medijskog servisa da da se pozabavi problemom obezvređenih zarada nisu urodili plodom. Podržavamo zahtev reprezentativnih sindikata RTS da se vrednost boda za obračun plata zaposlenih uveća za 14,5 procenata, čime bi se najniža plata u RTS izjednačila sa minimalnom zaradom u Republici, koja je sa 35.000 dinara uvećana na 40.000 dinara.

Smatramo da je apsolutno neprihvatljivo i neprimereno da menadžment RTS ne oseća potrebu da se odnosi prema zaposlenima, da se obrati kolektivu i ponudi nekakavo objašnjenje ili još bolje - obećanje da će se pozabaviti problemom osetnog pada standarda i siromaštva zaposlenih u javnoj ustanovi od nacionalnog značaja kojom rukovodi. 

Republika

Foto: Privatna arhiva

Pismo zaposlenih

Inače, zaposleni u RTS mesecima unazad ukazuju na loše stanje i problematično poslovanje ove medijske kuće.

Podsećamo, u prethodnom periodu je RTS bio u žiži javnosti nakon što je obelodanjeno kako su trošene pare, te da su "debele" varijabile dobijali zaposleni na RTS.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading