AFERA BEZ KRAJA: KAKO JE SVE PLJAČKAN RTS - KUME BUJKE, IZGORE TI KESA!

Autor:

Vesti

26.02.2023

06:15

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Za filmove koji su 2010. plaćani 3.750 dolara, među kojima je i "Kum 2", više od deceniju kasnije isplaćeno čak 9.500 evra.

AFERA BEZ KRAJA: KAKO JE SVE PLJAČKAN RTS -  KUME BUJKE,  IZGORE TI KESA!

Foto: ST/Vladimir Lukić, ATAImages

Kako se na RTS, koji se finansira i novcem građana Srbije, arče pare najbolje svedoči primer filmske redakcije - isti film koji su 2010. plaćali po 3.750 dolara, više od deceniju kasnije, kad se očekuje da bude jeftiniji, plaćali su dva i po puta skuplje, odnosno 9.500 evra, pokazuju podaci iz zapisnika sa sednice Upravnog odbora Radio-televizije Srbije.

DRASTIČNA RAZLIKA

Javni servis, na čijem je čelu generalni direktor Dragan Bujošević, sklopio je ugovor sa švajcarskom kompanijom "Dejdrim" 3. decembra 2021. o kupovini 103 filma u iznosu od 950.500 evra, što je jedan od najvećih iznosa ikada, u proseku, po filmu. Svi filmovi su kupljeni na period od tri godine s pravom na tri reprize i koštali su po 9.500 evra, osim četiri filma s licencnim periodom od četiri meseca i dve reprize, koji su kupljeni po ceni od 2.500 evra. Međutim, kako su neki od filmova sa spiska već bili emitovani ranijih godina na RTS, upravni odbor je, navodi se u zapisniku, tražio ranije ugovore da vidi po kojoj ceni su tada kupljeni filmovi i došli su do frapantnih podataka.


- Uočljive su značajno niže cene za iste filmove ranijih godina, što otvara pitanje opravdanosti donošenja poslovnih odluka kod zaključenja navedenog ugovora iz 2021, posebno u pogledu cene. Primera radi: film "Bekstvo iz Alkatraza" je 2010. plaćen 3.750 dolara, a 2021. čak 9.500 evra. Isto se desilo i s filmovima "Kum 2" i "Čovek koji je ubio Libertija Valansa" - navodi se u zapisniku.

Takođe, piše, film "Posao u Italiji" 2016. plaćen je 4.000 evra, a pet godina kasnije 9.500 evra.

- Iste brojke se pominju i u slučaju filma "Bilo jednom na zapadu". Odgovorni urednik razliku u ceni objašnjava dužinom licence i brojem repriza (tri godine i tri reprize), s obzirom na to da je po ugovorima iz 2010. i 2016. licencni period bio dve godine s pravom na dve reprize. Međutim, analizom cena po emitovanju je takođe utvrđena značajna razlika u ceni, naročito uzimajući u obzir činjenicu da su isti filmovi 11, odnosno pet, godina stariji - navodi se u zapisniku.

NEOPHODNA KOMISIJA

Upravni odbor je tada istakao da je analizirao i ugovor iz 2020. sa ovom švajcarskom firmom o kupovini 89 filmova pod identičnim uslovima, licencnog perioda od tri godine i pravom na tri reprize, prosečne starosti filma 2001, ali po ceni 441.000 evra, odnosno 5.000 evra po filmu. Ovo telo je pozvalo, kako stoji u zapisniku, generalnog direktora da RTS formira nezavisnu komisiju da bi se ispitala opravdanost zaključivanja ugovora.

Azdejković: Računica mimo logike

Član UO RTS Predrag Azdejković kaže da zdrava logika ovu računicu ne može da objasni.

- Kao neko ko je iz filmskog festivala i ko svake godine otkupljuje najnovije filmove za festival, mogu da kažem da su te cene preterane i da se tu pokazuje poslovanje u kome se ne vodi računa kako se novac troši - kaže Azdejković za naš list.

Novije filmove kupovali upola jeftinije

RTS je istog dana, odnosno 3. decembra 2021, sklopio ugovor broj 4653 sa Dvoranom doma sindikata o kupovini 52 filma, znatno novije produkcije, čija je prosečna starost 2015. sa dužinom licence dve godine i pravom na dve reprize i jednom serijom ("Normalni ljudi") od 12 epizoda, u ukupnom iznosu od 280.000 evra. Prosečna cena filma iznosi 4.807 evra, plus 12 epizoda serije 30.000 evra, navodi se u zapisniku sa sednice UO.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

 

Komentari (1)

Loading