BUJKE, BRUKO! NAOPAKO POSLOVANJE GENERALNOG DIREKTORA RTS: Miljenicima deli milione, a zaposlenima daje crkavicu!

Autor:

Vesti

10.03.2023

11:01

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Prvi čovek javnog servisa odbio da poveća mizerne plate za koje većina radi, dok na ime nagrada deli šakom i kapom.

BUJKE, BRUKO! NAOPAKO POSLOVANJE GENERALNOG DIREKTORA RTS: Miljenicima deli milione, a zaposlenima daje crkavicu!

Foto: Privatna arhiva. ST-V. Lukić

Dragan Bujošević, generalni direktor RTS, odbio je da poveća plate zaposlenima dva odsto i pored upozorenja Nezavisnog strukovnog sindikata RTB i filmskih radnika Srbije da su egzistencijalno ugroženi, ali je zato miljenicima u ovoj medijskoj kući podelio nagrade u iznosu od milion evra!

Pomenuti sindikat od oktobra 2022. traži povećanje osnove zarade sa 23.000 dinara na 27.600 dinara, uvećanje iznosa toplog obroka sa 400 na 700 dinara, kao i uvećanje iznosa regresa sa 5.000 na 6.000 dinara. Kako je navedeno u jednom od dopisa, opravdanost za ovakav zahtev nalaze u porastu troškova života između 25 i 45 odsto, kao i visokoj inflaciji.

Foto: ST/V. LUKIĆ

 

 

Bez dogovora 

Pored povećanja osnovne zarade, sindikat traži i transparentnost - objavljivanje finansijskog plana RTS na sajtu, kao i zapošljavanje mladog kadra. Međutim, kako se navodi u dopisu koji je Branislav Klanšček, predsednik Upravnog odbora RTS, objavio na društvenoj mreži Tviter, zahtevi su im odbijeni.

- Obaveštavamo zaposlene u JMU RTS da u postupku pregovaranja oko zaključenja izmena i dopuna kolektivnog ugovora između ovlašćenih predstavnika reprezentativnih sindikata i ovlašćenih predstavnika poslodavca, u prisustvu miritelja Živka Kulića ispred Republičke agencije za mirno rešavanje radnih sporova, nije postignut dogovor jer poslodavac nije prihvatio nijedan predlog iz inicijative za izmenu i dopunu kolektivnog ugovora i priloga 3, koja je podneta 6. 10. 2022. i zavedena u RTS pod brojem 1/2017, u cilju unapređenja i zaštite profesionalnih, radnih, ekonomskih, socijalnih i kulturnih prava zaposlenih - navodi se u dokumentu koji je potpisao predsednik ovog sindikata Dragomir Milošević.

Bacanje para

Klanšček za naš portal navodi da RTS čine sjajni ljudi, profesionalci, koji rade za 70.000, 80.000 dinara i nemaju varijabile, a ovamo imamo nagrade za odabrane i to nagrade koje su više nego njihove osnovne plate.

- Nema para za povećanje plata, ali ima za varijabile, to je skandalozno. I ne samo to. Zamislite, direktor nas je obavestio da nemamo novca da isplatimo producenta s kojim smo sklopili ugovor prošle godine za seriju "Pupin", a ovamo sklapa nov ugovor s producentskom kućom Tihomira Stanića da se snima serija o Andriću za čak 1,8 miliona evra. Ako nemamo novca, onda treba da se prištedi, a ne da se potpisuju novi ugovori. Mi proizvodimo kvizove čiji jedan serijal iznosi koliko i godišnji budžet naučno-obrazovnog programa, odnosno 700.000 evra - kaže Klanšček.

Republika

Foto: Republika

 

Sindikat: Zahtevi su nam minimalni

Dragomir Milošević, predsednik Nezavisnog strukovnog sindikata RTB i filmskih radnika Srbije, kaže da smatra da je njihov zahtev, kad se uzme u obzir inflacija, troškovi života, minimalan.

- Nismo besni, smatramo da je naš zahtev minimalan. Mi smo prvenstveno za to da sve bude transparentno, da na sajtu RTS bude objavljen finansijski plan, pravilnik o nagrađivanjima i tražili smo da se objave osnovna pravila o načinu rada i poslovanja. Što se tiče stimulacija (varijabila), mi smo uvek zahtevali da nam se izlistaju iz meseca u mesec, iz godine u godinu, ko je dobijao 24 i više zarada tokom godine i na koji način je to moguće, kad nijedan od sindikata nije dao pozitivno mišljenja na taj pravilnik - kaže Milošević.

Žalbe na sve adrese

Milošević dodaje i da smatra da UO treba da sazove hitnu sednicu na kojoj bi bili prisutni svi reprezentativni sindikati i da se vidi na koji način mogu da reše ove probleme.

- Na kraju ćemo morati da se obraćamo javnosti i međunarodnim institucijama u skladu s konvencijama, regulativama i direktivama o načinu rada medijskih javnih servisa u svetu - ističe Milošević.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading