SPREČENO PRODIRANJE VLAGE U JEDNU OD NAJVEĆIH SRPSKIH SVETINJA! Sanacija je PREKO potrebna, vladika ukazao na NAJVAŽNIJI zadatak

Autor:

Vesti

23.03.2023

18:41

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nakon izvršenog uvida u stanje na terenu, održan je radni sastanak svih učesnika, Eparhije, uprave manastira, Republičkog zavoda i izvođača radova.

SPREČENO PRODIRANJE VLAGE U JEDNU OD NAJVEĆIH SRPSKIH SVETINJA! Sanacija je PREKO potrebna, vladika ukazao na NAJVAŽNIJI zadatak

Foto: RINA

U cilju sprečavanja prodora vlage u zidove Hrama Vaznesenja Gospodnjeg u manastiru Mileševi otpočela je druga faza radova na sanaciji trotoara - parterne zone.

Zamenik direktora Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture, Snežana Jejić, obišla je radove na zaštiti i uređenju hrama. U skladu sa usvojenim planom i dinamikom izvođenja, nakon pauze zbog zimskog perioda, nastavljeni su obimni građevinski radovi, prenosi RINA.

Uvidom u dosadašnje radove, zaključeno je da su izvedeni u svemu prema projektnoj dokumentaciji, instrukcijama i sugestijama stručnjaka - arhitekte konzervatora Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture, kao i u odgovarajućem obimu i zahtevanom kvalitetu. Zajednički je konstatovano da postoje izvesni nedostaci u popločavanju dela platoa rečnim oblutkom i da se na ovaj način ne mogu nastaviti. Stoga je potrebno da se izvedu probni radovi, različitog metodološkog pristupa na manjim površinama, uzorcima, kako bi se odabrao najbolji način i primenio u daljem izvođenju.

Episkop mileševski Atanasije je posebnu pažnju usmerio ka delu platoa gde se nalazi grob i spomenik Episkopu mileševskom Vasiliju, naglasivši neophodnost potpune zaštite i poštovanja tog dela. Proverom građevinskih parametara i niveliteta na licu mesta, konstatovan je način obrade kojim će se najcelishodnije zaštiti spomenik i urediti njegovo neposredno okruženje.

Vladika je, razmotrivši sve izneto i ukazavši na detalje koji su za Eparhiju i sam manastir prioritetni, ukazao na najvažniji zadatak koji svakako mora biti sproveden, a to je, da sve što bude urađeno, shodno značaju samog hrama i manastirskog kompleksa, mora biti urađeno savršeno. Sa tom konstatacijom su se svi složili jer, ovakav vid i obim zaštite manastirskog hrama do sada nije provođen a bio je neophodan, imajući u vidu trenutno stanje i oštećenja nastala protokom vremena i klimatskim uticajima.

Nakon izvršenog uvida u stanje na terenu, održan je radni sastanak svih učesnika, Eparhije, uprave manastira, Republičkog zavoda i izvođača radova, na kojem su sumirani rezultati dosadašnjih intervencija i planirana dinamika daljih, posebno u organizaciji obimnih radova na ulaznom platou.

Na sastanku je potvrđena dobra zajednička saradnja svih učesnika u organizaciji i realizaciji dosadašnjih radova i neophodnost daljeg aktivnog učešća i praćenja do njihovog završetka.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

 

Komentari (0)

Loading