SVAKO MORA DA ZNA ŠTA SU KRVAVI MLADENCI: Na današnji dan 326 devojaka skočilo u Drinu bežeći od ustaša (FOTO)

Autor:

Vesti

22.03.2023

22:50

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Jedan od najvećih zločina nad srpskim narodom u Drugom svetskom ratu počinjen je na današnji praznik Mladence 1942. godine na levoj obali Drine.

SVAKO MORA DA ZNA ŠTA SU KRVAVI MLADENCI: Na današnji dan 326 devojaka skočilo u Drinu bežeći od ustaša (FOTO)

Foto: YouTube/Printscreen

Ustaške jedinice pod komandom Jure Francetića, nekih 15 km nizvodno od Višegrada, stigle su srpski zbeg od desetak hiljada duša u selima Stari Brod i Miloševići i počinile stravičan masakr.

Preživeli su kasnije svedočili da se 326 devojaka uhvatilo za ruke i potom skočilo u ledenu Drinu. Pre su izabrale smrt nego da padnu u ruke zverima u ljudskom obliku, piše Kurir.

Pokolj Srba poznatiji je i kao "Krvavi mladenci".

 

 

Na mestu Stari Brod podignut je spomen-kompleks u znak sećanja na stravični zločin i više od 6.000 Srba.

- U proljeće 1942. iz Sarajeva je krenulo deset hiljada ustaša sa namjerom da protjeraju i pobiju srpsko stanovništvo. Srpski narod sa područja Sarajeva, Pala, Olova, Kladnja, Han Pijeska, Rogatice, Sokoca i Višegrada u zbjegovima krenu niz Drinu da bi spas potražio u Srbiji. U Višegradu italijanska vojska nije dozvolila narodu da pređe preko ćuprije i zbjeg krenu pored Drine ka selima Miloševići i Starom Brodu gdje se nalazila skela. Ustaše stigoše ovaj zbjeg i mučki ubiše oko 6.000 srpskih žena, djece i staraca. Najveći pokolj nad Srbima ustaše učiniše u Starom Brodu na pravoslavni praznik Mladenci 1942. godine - piše između ostalog na spomeniku, prenosi Kurir.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading