CELO SELO JE USTALO U NAŠU ODBRANU, ALI JE ROSU OTEO NAŠ TRUD I ZNOJ: Porodica iz Velike Hoče ne odustaje uprkos svemu

Autor:

Vesti

09.12.2022

13:11

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Iz vinarije porodice Petrović iz Velike Hoče Kurtijeva policija je zaplenila oko 42.000 litara.

CELO SELO JE USTALO U NAŠU ODBRANU, ALI JE ROSU OTEO NAŠ TRUD I ZNOJ: Porodica iz Velike Hoče ne odustaje uprkos svemu

Foto: Kosovo online/Youtube printscreen

Nakon višednevne drame i sramnog čina kojim je ona završena, a to je zaplena vina koji je u vlasništvu porodice Petrović, čak 42.000 litara, oglasio se sin vlasnika Srđana Petrovića, Milan, koji je rekao kako je njihova nesreća ujedinila ceo narod Velike Hoče.

- Danas je sve mirno, juče se završilo sve posle tri dana opsade našeg doma. Mogu slobodno da kažem da su odneli svoj plen, pokušali smo da se odbranimo, celo selo je ustalo, ali ovo nije samo naša tragedija i porodična priča, već hočanska nesreća koja je ujedinila ceo narod Velike Hoče. Svi su shvatili značajnu opasnost koja nam preti, pobunili su se. Pokušali smo mirnim putem, protestom da odrvatimo, oni su drugim metodama, veliku silu su digli na nas, specijalce ROSU oteli su nam vino, rakiju, naš trud, znojiz naših podruma, kuće su sve juče odneli. Naša porodica je ugledna, generacijski proizvodimo vino i to je njihova ideja, da udare na nas - naveo je Petrović u uključenju emisiju Kec na 11 na televiziji K1.

IZ OSVETE

Kako je dalje objasnio ovaj meštanin Velike Hoče, njegovoj porodici je još tokom popisa vina i rakije koju su proizveli, rečeno da je razlog za sve osveta.

- Evo javno, po prvi put da kažem, gospođa koja je bila tu, koja je popisivala ona je rekla ovo je osveta, mi vama vraćamo. A svi znaju da  porodica Petrović nikada ništa nije uradila nijednom Albancu, nama stiže i podrška od komšija Albanaca, svi nas podržavaju, ovo je politička odluka koja je usmerena protiv nas da odemo - naveo je Petrović i dodao:

- Mi da smo nekome nešto uradili, mi ne bismo bili ovde. Generacijski proizvodimo vino, to znaju i Srbi i Albanci, bili smo domaćini svima, ko god je dolazio u Veliku Hoču dolazio je kod nas.

SEDMOČLANA PORODICA NEĆE NAPUSTITI VELIKU HOČU

Uprkos torturi koju su prošli, porodica Petrović nema nameru da napusti Veliku Hoču:

- Mi smo sedmočlana porodica, brat, sestra, živimo nikakvih prihoda, niko ne radi u državnim firmama, imamo dva studenta, jednog srednjoškolca. Doneli smo odluku da nećemo napuštati Veliku Hoču, ostaćemo ovde, pa ćemo videti da nađemo sve načine da se oporavimo i proizvodimo vino. Rešili smo da povećamo proizvodnju sledeće godine.

Kako navodi Milan, namera ove srpske porodice iz Velike Hoče bila je da sve reše mirnim putem.

- Mi smo mogli da se ovo reši mirnim putem, da se nagodimo, ako treba sudskim putem, ako smo krivi da se vidi, da se plati, a ne ovako da se celo selo uznemiri i da bude narod uplašen i još jedan vid pritiska na Srbe. Svi znaju da je Velika Hoča specicifična zajednica, koja živi od proizvodnje vina generacijama i poslednje selo Srba pored Orahovca u krugu 60km - objasnio je Milan i dodao:

- Najveća podrška nam stiže sa svih strana i meridijana i prijatelji koji nas znaju i ne znaju. Pogotovo podrška od naših institucija, vlade, predsednika, direktora kancelariije, oni nam daju nadu i sigurnost.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

 

Komentari (0)

Loading