MOJE DETE JE PRIMILO FIZIOLOŠKI RASTVOR! Zabrinuta majka otkrila: Šokirana sam, kako sad da im verujem?

Autor:

Vesti

30.10.2022

19:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Vest da je 600 beba u GAK "Narodni front" umesto vakcine za tuberkulozu primilo fiziološki rastvor, uzburkala je javnost i izazvala zabrinutost među roditeljima.

MOJE DETE JE PRIMILO FIZIOLOŠKI RASTVOR! Zabrinuta majka otkrila: Šokirana sam, kako sad da im verujem?

Foto: Tanjug/AP/Privatna arhiva

Sve se saznalo kada je nova ministarka zdravlja Danica Grujičić sprovela kontrolu u ustanovama koje pripadaju njenom resoru i sazvala hitnu konferenciju za medije.

- U Ginekološko-akušerskoj klinici "Narodni front" u Beogradu, 600 beba, rođenih u periodu od 16. septembra do 17. oktobra, umesto BCG vakcine, dobilo je fiziološki rastvor - saopštila je ministarka u četvrtak, ističući da su sve bebe bezbedne i van životne opasnosti.

- Deca su bezbedna. Ta vakcina se daje do 12 meseci. Nismo zakasnili, i svakako će sva deca primiti vakcinu na vreme - istakla je Grujičić.

Republika

Foto: TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC/ nr

Danica Grujičić

Roditelji strahuju

Majka čiji je sin među 600 beba koje su primile fiziološki rastvor kaže da je zabrinuta zbog svega što se dogodilo. 

- Ja sam bila u šoku! Prvo što mi je palo na pamet bilo je - šta bi se desilo da je nešto drugo bilo u ampuli? Šta bi bilo da je u ampuli bio, recimo, penicilin, anestezija ili nešto drugo? Kako ja da znam da je tu stvarno bio fiziološki rastvor, ako oni ne znaju, kako mi roditelji da znamo šta se tu stvarno desilo - istakla je Nina Radulović - Tošić za Republiku. 

Republika

Foto: Privatna arhiva

Nina Radulović - Tošić i beba koja je preimila fiziološki umesto BCG vakcine

- Kako su oni tako sigurni da su baš sva deca primila fiziološki, a ne BCG i šta ako neko od nas odvede dete i ono dobije duplu dozu BCG vakcine - zapitala se zabrinuta majka.

Ona je navela i da njih, kao roditelje, niko nije kontaktirao iz "Narodnog fronta".

- Samo su izbacili ono obaveštenje i to je to, čekamo da nas pozovu. -

Nina je navela i da su druge majke koje su se porodile u tom periodu u šoku i da ne mogu da veruju šta im se dogodilo. 

- Stres koji smo mi kao roditelji doživeli i koji još uvek doživljavamo, jer mi posle svega ovoga ne znamo šta se tu stvarno desilo, a šta god da nam kažu, mi njima ne možemo da verujemo, ne može da prođe nekažnjeno - navela je Nina i istakla da je u pitanju igranje sa ljudskim životima.

"Popiće tužbu!"

Zbog svega što je ova porodica doživela, najavljuju tužbu.

- Definitivno će da popiju tužbu što se nas tiče. Volela bih da bar 10% tih roditelja podigne neku tužbu, da ih to malo prodrma da ubuduće povedu malo više računa - ističe naša sagovornica i dodaje da će se o detaljima konsultovati sa advokatom.

Republika

Foto: ST/N. MANDIĆ

Bebe/Ilustracije

Tužilaštvo formiralo predmet

Prvo osnovno javno tužilastvo u Beogradu formiralo je predmet nakon što je ministarka zdravlja Danica Grujičić saopštila da je u beogradskom porodilištu "Narodni front" 600 beba umesto BCG vakcine dobilo fizioloski rastvor, saopštilo je ovo tužilaštvo u četvrtak.

Kako se navodi u saopštenju, Tužilaštvo je uputilo zahtev za prikupljanje potrebnih obaveštenja Policijskoj upravi za grad Beograd, "a u pravcu otkrivanja da li je bilo propusta u radu zaposlenih u Ginekološko-akušerske klinike (GAK) 'Narodni front' i utvrđivanja da li se u njihovim radnjama stiču obeležja krivičnog dela".

Republika

Foto: Republika.rs

GAK Narodni front

Tužilaštvo će, dodaje se u saopštenju, nakon uzetih izjava i prikupljenih dokaza preduzeti dalje neophodne mere i obavestiti javnost o daljem toku postupka.

Kako je došlo do propusta?

Ministarka Danica Grujičić objasnila je da je do incidenta došlo prilikom primene bugarske vakcine, koja ima dozvolu za primenu u Srbiji, odnosno koja se koristi u svetu već 21 godinu.

- Torlak je proverio kvalitet te vakcine, i tu nije bilo nikakvih problema, i na vreme je poslao svim ustanovama u Srbiji kako se ona koristi - navela je Grujičić.

Problem je nastao, jer se ova vakcina pakuje drugačije od Torlakove vakcine.

Republika

Foto: RINA

Beba/Ilustracija

- Kada je u pitanju bugarska vakcina, u jednoj je rastvor, a u drugoj aktivna supstanca. Došlo je do greške da je jedna tehničarka u apoteci mislila da se radi o rastvorenoj vakcini i takvo obaveštenje dala sestrama - rekla je ona.

Propust je navodno napravila mlada medicinska sestra, visokokvalifikovana za ovaj posao, čiji je posao da daje vakcine bebama.

- Do sada smo davali Torlakovu vakcinu gde je uz aktivnu supstancu išao i rastvarač (fiziološki rastvor). Sada je stigla vakcina iz uvoza od drugog proizvođača i sestra je mislila za rastvor da je kompletna vakcina. Kada se sa odmora vratila starija, iskusna medicinska sestra videla je da je napravljen propust. Obaveštena je uprava koja je odmah reagovala - ispričao je beogradskim medijima izvor iz "Narodnog fronta" upoznat sa slučajem.

Protiv medicinske sestre je pokrenut disciplinski postupak. 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (2)

Loading
Neko

31.10.2022 04:17

Ovo sve vise lici na USA. Nit' znas sta ti daju, nit' imas poverenja. A mogu da ti utrpaju svasta, bez ikakve grize savesti i tvoje saglasnosti. Nemas pojma sta mogu da ti uvale. Jednostavno neljudski, bezbozno i teska sramota!

Baki

31.10.2022 07:47

Živimo u vreme kada ništa nije "slučajno".