UDARAC PO DŽEPU PRED PUTOVANJE! Ovo se srpskim turistima neće svideti: Moraće da doplaćuju za aranžmane!

Autor: Republika

Vesti

03.06.2022

11:19

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Doplata za gorivo za čarter letove poskupela je aranžmane za više od 30 evra. Za ovu turističku sezonu neophodna je doplata zbog velikih turbulencija na svetskom tržištu naftnih derivata. U prethodnih pet meseci cena avio-goriva je porasla za oko 100 odsto.

UDARAC PO DŽEPU PRED PUTOVANJE! Ovo se srpskim turistima neće svideti: Moraće da doplaćuju za aranžmane!

Foto: pixabay.com

Sezona letnjih odmora je počela, a samim tim i planiranje putovanja, odnosno troškova za iste. I taman kada ste pomislili da ste "zatvorili finansijsku konstrukciju", izleteo je novi trošak - doplata za avio-gorivo.

Direktor Jute Aleksandar Seničić poručio je da se time ne krše pravila, već da je sve po zakonu.

- Turističke agencije posluju u skladu sa propisima, prevashodno Zakonom o turizmu i Zakonom o zaštiti potrošača. Prema oba ova zakona dozvoljeno je povećanje cena do osam procenata ali za to moraju, naravno, postojati adekvatni razlozi i dokazi. U ovom slučaju razlog za poskupljenje je jasan, a to je povećanje cene avio-goriva. Sve čarter kompanije insistiraju na doplati za gorivo, jer niko ne želi da radi u minusu. Velike su turbulencije i ogromno je poskupljenje avio-goriva. Nikome to ne pogoduje i svi smo u situaciji koja nije prijatna. I avio-prevoznici, i agencije, i putnici. Samo na čarter letove se odnosi ovo doplaćivanje, ali naravno, i kompanije u redovnom poslovanju mogu da promene cene - kazao je Seničić u "Uranku".

Poslovni ugovori su tajna

On je istakao da se u Zakonu spominje kalkulacija koju bi agencije trebalo da dostave putnicima kada dođe do promene cene, ali da je to u praksi veoma teško dokumentovati.

Mi posedujemo anekse ugovora sa kompanijama u kojima piše da je cena promenjena, ali to su naše poslovne informacije i one su tajna. Da li treba da ih delimo sa putnicima? Turistička inspekcija to može da proveri i da traži uvid u ugovore i proveri da li je sve u redu - naglasio je Seničić u "Uranku". 

Foto: Tanjug/T. VALIČ

Aleksandar Seničić

Kako je objasnio, putnici imaju prava koja niko ne želi da ugrozi.

Situacija je takva da niko ne može da radi u korist svoje štete. Avioni se neće podizati ako ne platimo troškove aviona u skladu sa novonastalom situacijom. Doplata je ista za sve putnike na istom letu i ja nemam informaciju da se putnicima tražio različiti iznos doplate. Potrudili smo se da sve o doplatama saznamo unapred. Na početku sezone smo to saznavali u kratkom roku, ali sada znamo situaciju za ceo jun, a 10. juna znaćemo kakva će situacija biti u julu. Ako sada uplatite aranžman za jul, znaćemo kolika će biti doplata, ali za septembar ne možemo znati. U opštim uslovima putovanja većine turističkih agencija stoji klauzula o mogućnosti doplate i promeni cene aranžmana, i o mogućnosti promene cene zbog goriva. I kod jednog dela stranih kompanija koje posluju u Srbiji na delu su doplate za gorivo, nije to samo slučaj u Er Srbiji - objasnio je Aleksandar Seničić na K1 televiziji. 

On je istakao da se agencije trude da se uklope u tih osam odsto dozvoljenog povećanja cene aranžmana.

- Te doplate bi realno trebalo da budu i veće, ali radimo na svoju štetu, jer moramo da poštujemo zakon. Ko ne doplati neće putovati i putnici mogu dobiti povraćaj novca, ako povećanje nije u skladu sa zakonom. To može biti slučaj kada vas agencija nije obavestila o doplati u zakonskom roku koji je 20 dana pre putovanja. Ako ne želite da putujete uz doplatu, u tom slučaju ne plaćate penale i vraćamo vam novac - kazao je direktor Jute.

Sve u skladu s propisima

S druge strane, Dejan Gavrilović iz "Efektive" kaže da smo svi svesni da je došlo do poskupljenja goriva, ali da se svaka doplata na već sklopljeni ugovor o putovanju mora uraditi u skladu sa propisima. 

- U ugovoru o putovanju i/ili u opštim uslovima poslovanja mora biti navedena mogućnost doplate ukoliko dođe do nekih nepredviđenih okolnosti kao što je ova. Obaveštenje o doplati se putnicima mora dostaviti u pisanom obliku i minimum 20 dana pre putovanja, uz obračun zbog čega je došlo do promene cene. Ovde je na delu velika nelogičnost u postupanju kako turističkih agencija tako i Er Srbije. Postoje  mešetarenja i sve je netransparentno. Naravno, ne govorim da sve agencije to rade, ali znamo da neke to čine. Javljaju nam se ljudi koji su oštećeni. Pojedini se žale na to da turistička agencija nema u opštim uslovima poslovanja mogućnost da promeni cenu a traži doplatu. Ne ulazim u to da li je razlog za doplatu opravdan, ali nema pravo da to radi jer u ugovoru i opštim uslovima poslovanja to nije definisano. Javljaju se i putnici koji nisu obavešteni pisanim putem već putem SMS poruke, i napominju da nigde nema obračuna povećanja cene što je propisano zakonom. Nisu sve doplate 30 evra, idu i do 70 evra - kazao je Gavrilović u "Uranku". 

Foto: Medija centar Beograd

Dejan Gavrilović

Ako jedan let ima određenu cenu i poskupelo je gorivo, pa samim tim i let, Gavrilović kaže da bi svi putnici trebalo da plaćaju jednaku doplatu.

- Putnici na istom letu prijavljuju nam da je nekome agencija tražila 50 evra, a drugima 70. Što vam je aranžman skuplji, više ćete platiti. Moj savet građanima je da  sami organizuju svoja putovanja i da izbegavaju agencije. 

Komentari (0)

Loading