NE PITAJ NIŠTA, STRELJAĆU TE: Dramatična priča srpskog kamiondžije koji se jedva izvukao iz pakla Ukrajine

Autor:

Vesti

06.03.2022

08:51

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nismo stigli ni da pokupimo stvari. Kolega je došao u papučama i vunenim čarapama. Nije mučenik stigao ni da se obuje.

NE PITAJ NIŠTA, STRELJAĆU TE: Dramatična priča srpskog kamiondžije koji se jedva izvukao iz pakla Ukrajine

Foto: Printscreen

 

Ovo je početak ispovesti Danila Polića, srpskog kamiondžije kojem su zajedno s njegovim kolegom Dejanom Jovančićem zaplenjeni kamioni na ukrajinskoj granici.

U Srbiji su ga čekali žena i troje dece. Srećom, i on i kolega uspeli su da pobegnu iz ratnog pakla. Danilo je sada u Beogradu sa ženom i decom, na sigurnom, daleko od mesta gde ginu ljudi.

LAŽNO OBEĆANJE

Republika

Foto: Printscreen

Kamioni na granici

Kada je počeo ruski napad na Ukrajinu, Danilo se zatekao na granici te zemlje i Belorusije. Rečeno mu je, kako je ispričao juče na TV Prva, da će bez problema dobiti papire za Belorusiju. Međutim, na kraju je s izbeglicama prvo dugo pešačio da bi vozom otišao do poljske granice, gde su ga sačekala dvojica kolega i prevezla ga do Srbije.

- Veliki broj kamiona je prošao bez papira i carinske kontrole, a kolegu i mene su parkirali na ukrajinski terminal. Tu smo prenoćili i taj dan nas niko nije dirao. Rekli su nam da ćemo sutra, eventualno prekosutra, nastaviti putovanje. U međuvremenu su prekopali put u međuzoni ka beloruskoj granici. Tada smo znali da nećemo moći nazad - ispričao je Danilo.

Kada su im rekli da napuste vozila, sačekali su još sat vremena. Pošto nisu znali gde će da prenoće, pitali su nadležnog vojnika za pomoć, a on im je odgovorio surovim pretnjama.

- Hoćete da vas streljam, pa ćete videti gde ćete prespavati - odbrusio im je Ukrajinac.

Nakon što su glavom bez obzira napustili granični prelaz pronašli su prenoćište u gradu Rovno, gde su ponovo doživeli maltretiranje.

- U blizini granice smo našli hostel u kom su nas jedva pustili da prenoćimo. Odmah su zvali policiju da provere ko smo i šta smo. Kada su videli mnogo pečata, shvatili su da smo vozači kamiona i ostavili nas na miru - objasnio je Danilo.

KRAĐA GORIVA

Republika

Foto: Printscreen

Kamioni na granici

Po povratku na belorusko-ukrajinsku granicu otišli su na parking sa strane ukrajinskog terminala, gde su im zabranili da priđu kamionima. Iz daljine su primetili da su počeli da im kradu gorivo iz vozila. Na granici se nalazilo nekoliko beloruskih i ruskih kamiona, čiji su im vozači prišli i zabrinuto ih upozorili da što pre odu.

- Rekli su nam da idemo jer su njima prethodnu noć prišli naoružani banditi s oružjem, oduzeli im dokumenta i ključeve i zapretili im da napuste vozila - kazao je kamiondžija, ističući da je veliki problem to što su zatvorenici, čim je počeo ruski napad, pušteni na slobodu i naoružani.

Mada su se Danilo i Dejan vratili u Srbiju, njihovi kamioni su zaplenjeni. Šteta je nekoliko desetina hiljada evra. Kako kaže Danilo, na belorusko-ukrajinskoj granici su ostale još četiri njihove kolege srpske nacionalnosti. Njima, trenutno, samo bog može pomoći...

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (2)

Loading
Marka

06.03.2022 10:21

Sve će to biti plaćeno.

Odgovori 14 4
Kiki

06.03.2022 11:56

Ukrajinci se ponašaju kao fašisti.

Odgovori 36 3