NADLEŽNI 13 GODINA NISU ZAŠTITILI DECU IZ BOGATIĆA! Hitno se oglasio Zoran Pašalić!

Autor:

Vesti

20.01.2022

13:11

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Zaštitnik građana Zoran Pašalić utvrdio je da nadležni organi starateljstva u Bogatiću i Šapcu 13 godina nisu obezbedili adekvatnu i blagovremenu zaštitu za četvoro dece iz Bogatića koja su bila izložena zanemarivanju i nasilju u porodici, kao i u riziku od trgovine ljudima

NADLEŽNI 13 GODINA NISU ZAŠTITILI DECU IZ BOGATIĆA! Hitno se oglasio Zoran Pašalić!

Foto: Tanjug

Zaštitnik građana Zoran Pašalić

Time su doveli do ugrožavanja života i bezbednosti ove dece zbog čega je zatražio utvrđivanje odgovornosti stručnih radnika zbog načinjenih propusta.

Zaštitnik građana Zoran Pašalić je po sopstvenoj inicijativi, a nakon saznanja iz medija da je policija u Bogatiću podnela krivičnu prijavu protiv majke dece zbog zapuštanja i zlostavljanja, krajem 2020. godine pokrenuo postupke kontrole zakonitosti i pravilnosti rada nadležnih centara za socijalni rad u Bogatiću i Šapcu i Ministarstva za brigu o porodici i demografiju, ranije Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

U postupku kontrole, Zaštitnik građana je utvrdio da nadležni centri od prvih prijava da su deca izložena nasilju i zanemarivanju iz 2008. godine nisu pokrenuli nijedan postupak za zaštitu dece od nasilja u porodici, niti postupak za njihovo izmeštanje iz porodice iako su bili dužni da to učine, kao i da nisu pokrenuli postupke lišenja roditeljskog prava roditelja dece.   

Utvrđeni propusti u radu organa starateljstva doveli su do toga da su život, zdravlje, bezbednost i sveopšti razvoj i napredak četvoro dece godinama bili ugroženi, a da ovi organi, kojima je to obaveza, nisu preduzeli nijednu meru iz svoje nadležnosti kako bi ih zaštitili, utvrdio je Zaštitnik građana. 

U preporukama za otklanjanje propusta, Zaštitnik građana, između ostalog, traži da direktori centara u Bogatiću i Šapcu u budećem radu obezbede da organi starateljstva blagovremeno preduzimaju mere iz svoje nadležnosti kako bi zaštitili decu od svih oblika nasilja, kao i da svoje stručne radnike upute na obuke za prepoznavanje i adekvatno reagovanje u situacijama kada postoji sumnja na trgovinu ljudima i zloupotrebu deteta.  

Od resornog ministarstva Zaštitnik građana traži da naloži direktorima centara da utvrde razloge zbog kojih su stručni radnici načinili propuste u radu i da sprovedu odgovarajuće postupke, kao i da im naloži da u budućem radu blagovremeno postupaju u skladu sa važećim propisima i spreče zloupotrebe dece od strane roditelja ili drugih lica. 

Zaštitnik građana traži od Ministarstva za brigu o porodici i demografiju da razmotri postojanje eventualnih propusta u radu organa starateljstva u pogledu procene rizika zloupotrebe deteta i trgovine njudima.

Svi kontrolisani organi imaju 30 dana rok da obaveste Zaštitnika građana o postupanju po preporukama.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading