ZAŠTITNIK GRAĐANA: Ministarstvo prosvete da omogući jednak tretman dece na takmičenjima!

Autor: Republika

Vesti

23.12.2021

12:35

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Zaštitnik građana zatražio je od Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja da učestvuje u kontroli postupanja organizatora svih takmičenja za učenike osnovnih i srednjih škola kako bi svim učesnicima bilo omogućeno da se takmiče pod jednakim uslovima.

ZAŠTITNIK GRAĐANA: Ministarstvo prosvete da omogući jednak tretman dece na takmičenjima!

Foto: Tanjug/T. VALIČ

Zaštitnik građana Zoran Pašalić

Zaštitnik građana je pokrenuo kontrolu pravilnosti i zakonitosti rada ovog ministarstva zbog pritužbi na postupanje organizatora državnog takmičenja iz matematike koje je održano u aprilu 2021. godine i zbog pritužbi na naknadne izmene propozicija od strane organizatora na opštinskom takmičenju u šahu u Osnovnoj školi "Ljupče Nikolić" u Aleksincu.

U mišljenju za otklanjanje nedostataka Zaštitnik građana je zatražio da resorno ministarstvo obezbedi da organizatori takmičenja potpuno poštuju propisane uslove organizovanja i propozicije takmičenja, kao i njihovo jednako postupanje u svim slučajevima i na svim nivoima takmičenja.

Republika

Foto: Tanjug

Zaštitnik građana Zoran Pašalić

Zaštitnik građana u mišljenju navodi da sva takmičenja koja se organizuju u saradnji sa resornim ministarstvom, bez obzira što ta pravila određuju neposredni organizatori koji su najčešće udruženja građana, moraju biti predmet kontrole odnosno odobravanja od strane resornog ministarstva, u cilju sprečavanja bilo kakve proizvoljnosti u sprovođenju takmičenja. 

Zaštitnik građana smatra da Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, u skladu sa zakonom, ima ulogu u obezbeđivanju poštovanja zakonom propisanih principa obrazovanja i vaspitanja, pre svega principa jednakosti, te samim tim i obavezu sprečavanja nejednakog postupanja prema detetu-učeniku koji je takmičar.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading