KAKO NOVI SOJ OMIKRON DELUJE NA VAKCINISANE FAJZEROM: U jednom slučaju je rizik od oboljenja 25 VEĆI

Autor: Republika

Vesti

08.12.2021

15:01

Novi soj korone nazvan omikron ubrzano se širi planetom, a zabrinutost u Srbiji raste budući da su nedavno potvrđena dva slučaja infekcije ovom mutacijom u susednoj Hrvatskoj.

KAKO NOVI SOJ OMIKRON DELUJE NA VAKCINISANE FAJZEROM: U jednom slučaju je rizik od oboljenja 25 VEĆI

youtube.com/printscreen

Nova varijanta izazvala je zabrinutost među stručnjacima za virusekoji strahuju da bi zbog broja mutacija na proteinskom šiljku (preko 30) mogao da bude opasniji od delte.

Goruće pitanje je koliko vakcine štite od ove nove varijante. Srpski neuroimunolog dr Boris Šakić rekao je da kineske vakcine pružaju najbolju zaštitu, a nova istraživanja otkrila su da dve doze Fajzer cepiva možda neće pružiti dovoljnu zaštitu od omikrona, ali daće ga tri doze neutralisati.

- Kod onih koji su primili dve doze cepiva protiv kovida-19, primetili smo 25 puta manju sposobnost neutralizacije varijante omikron u odnosu na prethodne sojeve, što ukazuje na to da dve doze BNT162b2 možda neće biti dovoljne za zaštitu protiv infekcije ovom novom varijantom - rekli su iz kompanije Fajzer/Biontek.

- Najbolji način da se spreči širenje kovida-19 jeste da se što više ljudi vakciniše s prve dve doze, a zatim i trećom - dodali su.

Buster pruža dodatnu zaštitu

U preliminarnim laboratorijskim ispitivanjima korišten je serum iz krvi osoba koje su primile dve ili tri doze Fajzer vakcine. Stručnjaci iz Južne Afrike otkrili su da oni koji su bili zaraženi, a potom vakcinisani Fajzerom, verovatno imaju bolju zaštu, što će se samo pojačati nakon buster doze.

- Buster doza cepiva osiguraće dodatnu zaštitu. Smatram da treća doza pruža dobru zaštitu, posebno od težih oboljenja - rekao je Aleks Sigal iz Afričkog istraživačkog instituta za zdravlje iz Južnoafričke Republike.

Saznajte i kako Fajzer cepivo deluje na ljudski organizam, a kako na virus.

(Republika/Mondo)

Bonus video:

Komentari (0)

Loading