OGLASIO SE DR TIODOROVIĆ POVODOM OMIKRON SOJA: Nema dokaza da je otporan na vakcine

Autor:

Vesti

02.12.2021

07:16

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Panične poruke koje šalju pojedini mediji iz zemlje i inostranstva zbog novog, omikron soja koronavirusa, epidemiolog i član Kriznog štaba Branislav Tiodorović ocenjuje kao neutemeljene, ističući da nema podataka da je ta varijanta otporna na vakcine.

OGLASIO SE DR TIODOROVIĆ POVODOM OMIKRON SOJA: Nema dokaza da je otporan na vakcine

Foto: ST/V. LUKIĆ

On je sinoć za RTS naveo i da su, prema podacima koje dobija iz bolnica, 92,3 odsto obolelih sa teškom kliničkom slikom nevakcinisani.

Branislav Tiodorović smatra da i lekari umeju da preteraju kada govore o novoj varijanti virusa, navodeći da, prema podacima do kojih je došao, omikron sojem u Južnoj Africi dosad je zaraženo 2.830 ljudi, a u Evropi oko 150.

- Uvek treba poći od naučno potvrđenih činjenica. Nema dokaza da je omikron soj otporan na vakcinu. Ima istraživanja da postojeće vakcine dobro štite, naročito od teške kliničke slike kovida - naglašava Tiodorović.

Dodaje da je panika neopravdana, ali da ima razloga za oprez.

Kako kaže, ograničenja za ulazak u Srbiju koja su već stupila na snagu, posebno će biti primenjivana na putnicima iz država sa juga Afrike.

Objašnjava da je Krizni štab odlučio da se na graničnim prelazima i aerodromima zadržavaju u karantinu ljudi koji su u tranzitu, a dolaze iz zemalja gde je potvrđeno prisustvo omikron varijante kovida.

- Pošto Srbija nema direktnu liniju sa Južnom Afrikom, treba posebnu pažnju obratiti na putnike su doputovali iz Frankfurta, Amsterdama, Pariza, Londona, i da se takvi putnici posebno kontrolišu-  kaže Tiodorović.

Čak i ako budu negativni na pi-si-ar testu, moraju u sedmodnevni karantin, dodaje Tiodorović i napominje da se i državljanima Srbije koji dolaze iz zemalja zapadne Evrope gde ima potvrđenih slučajeva omikrona, savetuje sedmodnevna izolacija.

Sedmog dana se radi ponovno testiranje, kao i posle 14. dana, a ukoliko su negativini, karantin se završava, dodaje član Kriznog štaba.

Republika

Foto: ST/A. NALBANTJAN

 

Ukazujući na činjenicu da 70 odsto škola nema prijavljenih novih slučajeva zaraze, Tiodorović kaže da nema ni razloga da se plan za početak zimskog raspusta (31. decembar) menja.


Tiodorović je ponovio da će zbog nenošenja maske i nepridržavanja odstojanja na skupovima i na otvorenom i na zatvorenom, najveću cenu platiti nevakcinisani i starije osobe sa hroničnim bolestima.

Prema njegovim rečima, skoro trećina fatalnih ishoda je kod vakcinisanih, ali, kako naglašava, reč je o osobama starijim od 70 godina sa hroničnim bolestima, naročito kod oniih osoba koje su oklevale da prime treću dozu, dok su svi mlađi koji su preminuli bili nevakcinisani.

Tiodorović ponavlja da su strogo kontrolisanje mera i vakcinacija jedini načini da se epidemija prevaziđe.

Poručuje da je važno da oni koji kontrolišu kovid propusnice rade svoj posao, jer će svako ko pusti nekoga ko nema validan dokument biti pozvan na odgovornost.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Crni

02.12.2021 11:38

Zasto se ne objave podaci o osobama u bolnicama odcega su umrli da li su vakcinisani ili ne ili je sve posledica protoka vremena koji savrseno radi protiv dr u kš i samog kš. Postoje samo dva razloga zasto nema podataka za javnost ili ih nemaju namerno ili slucajno nebitno ili izmisljaju odnosno falsifikuju. U svim drzavama odnos vakcinisanih i nevakcinisanih odgovara odnosu u bolnicama i medju umrlima samo kod nas nije ni blizu.... Evidentno neko laze nadam se da ce se saznati istina