OMIKRON JE NASTAO U PACIJENTU OBOLELOM OD HIV-A!? Naučnici u panici! CRNO NAM SE PIŠE!

Autor:

Vesti

29.11.2021

12:34

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Iznenađujuće veliki broj mutacija otkriven na proteinskom "šiljku" novog soja koronavirusa, nazvane omikron, mogao bi ukazivati na to da potiče od pacijenata s HIV-om ili nekim drugim oblikom imunodeficijencije, rekao je nemački imunolog i sekretar Nemačkog udruženja imunologa Karsten Vacl.

OMIKRON JE NASTAO U PACIJENTU OBOLELOM OD HIV-A!? Naučnici u panici! CRNO NAM SE PIŠE!

Foto: pixabay.com

On smatra da je takva pretpostavka moguća i verovatna jer već postoje istraživanja drugih slučajeva koja to dokazuju.

 

HIV je virus humane imunodeficijencije, a naziv je dobio od skraćenice engleskog izraza "Human Immunodeficiency Virus". Izaziva uništavanje imunoog sistema i dovodi do pojave različitih bolesti.

 

Deficijencija imunog sistema je slabost i nesposobnost obrambenog sistema organizma da se bori protiv različitih bolesti. Vacl dodaje da se kod osoba s oslabljenim imuno sistemom virus može da se razmnožava nedeljama pri čemu može doći do izolovanih mutacija.

- Za vreme tog procesa mogu se javiti ponovljene izolovane mutacije, koje virusu možda neće dati nikakvu prednost, ali mogu da nastave sa umnožavanjem jer imuni ssitem ne može da ih kontroliše - pojasnio je.

Dodao je i da bi to moglo da dovede do dodatnih mutacija, i da bi takva kombinacija virusu mogla dati dodatnu prednost.

Postojeća antitela teško prepoznaju omikron

U poređenju s izvornim sojem koronavirusa, koji se prvi put pojavio u kineskom Vuhanu, omikron ima neuobičajeno velik broj - oko 30 promena aminokiselina samo na proteinskom šiljku, zbog čega se toliko promenio da ga postojeća antitela teško prepoznaju, a samim tim ga teško prepoznaju i testovi.

Poznato je da se neke od mutacija povezuju s većom transmisivnošću, a to znači izbegavanjem postojećeg imuniteta koju je osoba stekla, ali Vacl smatra da još uvek nije jasno kakav će učinak imati ova konkretna kombinacija mutacija.

Mnogi pacijenti s HIV-om u Africi ne leče se na odgovarajući način, zbog čega su njihovi imuno sistemi znatno oslabljeni.

- Da bi se sprečilo širenje varijanti koje su mutirale poput omikrona, trebalo bi identifikovati zaražene imunokompromitovane osobe i izolovati ih dok više ne budu zarazne. Jer, u slučaju da virus jako mutira u organizmu nekog čoveka, naučnike zabrinjava prenos mutiranog virusa na drugu osobu - rekao je nemački imunolog.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading