SVE BLIŽI SRBIJI! OMIKRON stigao u Austriju!

Autor:

Svet

29.11.2021

07:59

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

U Austriji, preciznije u Tirolu potvrđeno je prisustvo novog, omikron soja korona virusa, saopštile su vlasti u alpskom regionu u subotu.

SVE BLIŽI SRBIJI! OMIKRON stigao u Austriju!

Foto: pixabay.com

Putnik koji se prošle nedelje vratio iz Južne Afrike bio je pozitivan na kovid-19 sa indikacijama nove varijante, iako je za potvrdu potrebno dalje sekvencioniranje u narednim danima, saopštile su tirolske vlasti.

Otkriće ove varijante u Južnoj Africi izazvalo je globalnu zabrinutost, talas zabrana ili ograničenja putovanja i rasprodaju na finansijskim tržištima zbog straha investitora da bi to moglo zaustaviti oporavak od pandemije. Slučajevi su otkriveni u nekoliko evropskih zemalja u subotu, uključujući Italiju i Nemačku.

Austrija je već ugasila javni život prošlog ponedeljka svojim četvrtim nacionalnim zatvaranjem zbog korona virusa, postavši prva zapadnoevropska zemlja koja je ove jeseni ponovo uvela nepopularne mere zbog porasta zaraze kovida-19. Prvo testiranje Instituta za virusologiju u Insbruku dovelo je do "konkretne sumnje" da bi se pozitivan rezultat PCR testa pojedinca u tirolskom okrugu Švac mogao odnositi na slučaj omikrona, saopštile su vlasti.

Uzorak bi sada bio poslat Austrijskoj agenciji za zdravlje i bezbednost hrane (AGES) na dalje testiranje.

- Rezultat AGES-a se očekuje u narednim danima - rekao je Elmar Rikoli, šef Tirolskog operativnog štaba korona. - Oboleli je, prema sopstvenim izjavama i trenutnim saznanjima, ostao skoro isključivo kod kuće od povratka sa putovanja pre tri dana i trenutno ne pokazuje nikakve simptome.

Vlasti su apelovale na dalje testiranje osoba koje su ušle u Austriju u poslednjih 14 dana iz zemalja južne Afrike kao meru predostrožnosti.

Komentari (0)

Loading