PRED NJIM SU I GENERALI STAJALI MIRNO: Miroslav Lazanski je živeo za Srbiju!

Autor:

Vesti

04.08.2021

19:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ambasador Srbije u Rusiji Miroslav Lazanski preminuo je danas u 71. godini.

Foto: ST/V. LUKIĆ

Miroslav Lazanski

Diplomata, pisac, dugogodišnji novinar i vojnopolitički komentator i izveštač s brojnih svetskih ratišta Miroslav Lazanski došao je u Beograd da bi iskoristio godišnji odmor. Umro je u svom domu od posledica srčanog udara u 71. godini.

Ugled koji je stekao tokom novinarske karijere, ali i stručnost s kojom je govorio o vojnopolitičkim temama poštovali su svi. Kažu da su neki generali, upravo iz poštovanja prema stručnosti i posvećenosti koju je Lazanski imao prema Vojsci, stajali mirno kad su se susretali s njim. 

Sahrana u petak na Novom groblju

Lazanski će biti sahranjen u petak 6. avgusta na Novom groblju u Beogradu. Komemoracija će biti održana istog dana u 10.30, u Ministarstvu spoljnih poslova.

NOŽEM NA BOMBU

Pre nego što je ušao u politiku, a potom i u diplomatiju, Lazanski je u intervjuu Srpskom telegrafu u životnoj ispovesti govorio o svim strahotama koje je video na ratištima širom sveta. Ispričao je da je bilo situacija u kojima mu je život visio o koncu, ali da je u takvim momentima sebi ponavljao samo jednu rečenicu:

- Ajde još ovaj put, pa više neću.

Tako je bilo i krajem devedesetih kada je izveštavao s Kosova:

- Zatekao sam se na aerodromu u Prištini kad je pala ona bomba od devet tona. Ima i taj snimak na Jutjubu, gde govorim, a iza mene gori aerodrom. To je možda najopasnija situacija kojoj sam sebe izložio. To je bila jedna kasetna neeksplodirana bomba, ja se oko nje igram i pokazujem je, nožem sam oko nje obilazio. Pola sata kasnije na tom mestu bio je krater. Da li je bila tempirana na vazduh, klimu, vreme, nikad neću znati...

Foto: ST/N. MANDIĆ

Miroslav Lazanski

Ovako je pričao Lazanski o...

VOJNOM ROKU
Služio sam u Bitolju 1977. Još je Tito bio živ, bio sam izviđač atomsko-biološko-hemijske odbrane. Jedini sam od 6.000 vojnika koji ima Titovo odlikovanje

IZBORU KARIJERE
Deda po majci je bio na Solunskom frontu, otac mi je bio oficir, kao i njegov otac. Ja sam završio Pravni fakultet u Zagrebu i onda sam počeo da pišem vojne teme

MLADIĆU
Mladić je bio zvezda i uživao je u toj poziciji. Voleo je novinare, znao je nekad biti i oštar, naravno da je bio sujetan, kao i svi generali

ZAGREBU
U Zagreb odem često, neko me na ulici pogleda popreko, neko se javi ljubazno. Tereza Kesovija mi je rekla: "Pa gde ste vi sve ovo vreme?" Rekoh: "Na službenom putu"

KOSOVU
Mi vojnički nismo poraženi na Kosovu, politički jesmo, ali vojnički ne. Nijedan naš vojnik nije otišao u zarobljeništvo, nijedan komad tehnike nismo prepustili neprijatelju

Ništa bolje iskustvo, pričao je Lazanski, nije bilo ni u čečenskim rovovima, gde je spavao na krevetu mrtvog vojnika.

- S ruskim vojnicima sam bio u Čečeniji u najvećoj zimi, u decembru 1999. Isto smo spavali u šatoru i, kad sam ušao unutra, vidim krevet, a na njemu vojnička kapa na jastuku. Ja maknem kapu, kad se okrenem, a mrko me gledaju. Jedan kaže: "Makni se odatle, poginuo nam je drug pre tri dana i niko ne spava na njegovom mestu." Rekoh im: "Nema problema, momci", pa sam legao na neki sanduk s municijom i pokrio se jaknom. Sedam dana nisam skidao uniformu.

Miljenik žena koji je voleo plavuše 

Lazanski će ostati upamćen i kao višegodišnji član žirija za izbor misica.
- Godinama sam bio član žirija za izbor za mis. Razmišljao sam jedno vreme da podnesem ostavku na tu poziciju, ali onda sam pomislio - kad je Tito mogao do kraja života da bude na čelu države, što ja ne mogu da dajem jednom godišnje svoj glas za mis. Država se raspala, ali lepota je večna, tako je i žiri večan - rekao je jednom prilikom u šali Lazanski.
Nije krio da njegov glas, jedan od 11, uvek pripadne nekoj plavuši. Govorio je da su žene plave kose ženstvenije.
Iako su ga povezivali s brojnim lepoticama u bivšoj Jugoslaviji, Lazanski se samo jednom ženio.
Sa suprugom je 1990. dobio sina Aleksandra.

U ROVU SA RUSIMA I IRAČANIMA

Mesec dana bio je s vojnicima Sadama Huseina kad se vodila bitka za Fao:

- To je bio iračko-iranski rat. Spavao sam u šatoru s iračkim oficirima. Evo kako to izgleda: pijete kafu iz jednog fildžana i sad odbij ti da piješ, a ima tu svakakvih, i žvalavih i ovakvih i onakvih. Hrana je vojnička, kuskus... I nije hrana problem, već toalet, u kom, recimo, nema toalet-papira, ima samo voda.

Novo vozilo Vojske dobija ime po Lazanskom

Predsednik Srbije saopštio je da će se novo vozilo srpske armije, koje će proizvesti "Jugoimport SDPR", zvati po preminulom ambasadoru Srbije u Rusiji vojnom komentatoru Miroslavu Lazanskom.
- Već je dogovoreno sa "Jugoimport SDPR" da se sledeće vozilo, multifunkcionalno vozilo za armiju, zove po Lazanskom. Pored lazara, imaćemo i vozilo lazanski - rekao je Vučić.

Pored izveštavanja sa ratišta, u novinarskoj biografiji Miroslava Lazanskog stoje i veliki intervjui koje je uradio sa svetskim političarima. Poslednji u nizu bio je sa sirijskim predsednikom Bašarom el Asadom.

- Dočekao me je u jednoj običnoj kućici s drvenim vratima, podseća na Dalmaciju, recimo. Lično mi je otvorio vrata i rekao: "Dobro došao, prijatelju." Onda smo popili kafu i seli da radimo intervju. Pored njega je bio semafor i imao sam 35 minuta... Ipak mi je dao 40 - ispričao je Lazanski.

U Jasenovcu su mi zaklani deda i stric, po kome sam dobio ime

Lazanski je svojevremeno govorio na multimedijalnoj izložbi "Jasenovac - najveći ustaški logor smrti". Tada je ispričao i tragičnu sudbinu svoje porodice:

- U logoru Jasenovac su ubijeni, zaklani, moj deda Mihajlo Mijo Lazanski i moj stric Miroslav Lazanski, po kojem sam dobio ime. Oni su bili antifašisti, pomagali su ustanak protiv nemačkog okupatora. Uhvaćeni su od ustaša i poslati u logor Jasenovac. Možda vi u Rusiji ne znate, ali Jasenovac je, po načinu ubijanja ljudi, najstrašniji logor na teritoriji Evrope. 

Sin brže rasklopi kalašnjikov od mene

Lazanski je svojevremeno ispričao da je sina Aleksandra nagovarao da upiše Vojnu akademiju.

- Ipak on je završio školu rezervnih oficira na Banjici. On je rezervni potporučnik srpske vojske, pešadija. Voli oružje i brže rasklapa kalašnjikov od mene. Inače radi u firmi koja se bavi oružjem - ponosno je pričao Lazanski.

Govorio je da je Asada zanimala porodica Milošević. Rekao sam mu da je predsednik umro u ćeliji, da su Mira i Marko u Rusiji, a Marija u Crnoj Gori, koliko znam. Saslušao me je, a onda mi je tražio ih pozdravim.

Predsednik Rumunije Nikolaje Čaušesku i intervju koji je s njim uradio Lazanski je navodio kao jedan od onih koje pamti.

Republika

Foto: Tanjug

Miroslav Lazanski

LIČNA KARTA

MIROSLAV LAZANSKI 1950-2021.

  • rođen 18. septembra 1950. u Karlovcu
  • tu je završio osnovnu školu, u Trebinju srednju, a diplomirao na Pravnom fakultetu u Zagrebu
  • otac Vladimir bio vojno lice, a najpoznatiji član familije mu je tetka Biljana Plavšić
  • kao novinar pisao za hrvatske listove Polet, Vjesnik, Danas i Start
  • u februaru 1991. prešao u Beograd i počeo da piše za dnevni list Politika
  • izveštavao je iz ratova u Avganistanu, Bejrutu, Čečeniji, Zairu, Libanu, iz iračko-iranskog sukoba, tokom operacije "Pustinjska oluja", za vreme rata u Bosni i Hercegovini, Sloveniji, na Kosovu i Metohiji, u Libiji
  • intervjuisao je, između ostalog, komandante NATO snaga generala Bernarda Rodžersa, generala Džona Galvina, maršala Sovjetskog Saveza Sergeja Ahromejeva, komandanta Varšavskog pakta Viktora Kulikova, ministra odbrane Sovjetskog Saveza maršala Dmitrija Jazova, komandanta ratne mornarice SSSR, admirala flote Vladimira Cernavina, predsednika Sirije - maršala i vrhovnog komandanta Sirijske arapske armije - Bašara el Asada, kao i još tridesetak drugih ministara odbrane i načelnika generalštaba različitih armija širom sveta
  • od 2016. do 2019. bio poslanik u Skupštini Srbije
  • na funkciju ambasadora Srbije u Ruskoj Federaciji imenovan sredinom 2019.
  • preminuo 3. avgusta 2021. u Beogradu 

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading