SRBIN SA TIMOM NAUČNIKA IZ ŠVAJCARSKE NA PPRAGU EPOHALNOG OTKRIĆA: Uskoro testiranje SUPERVAKCINE protiv KORONE

Autor:

Vesti

29.04.2021

19:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Srbin na korak do pronalaska supervakcine protiv korene vest je koja se brzinom munje pronela svetom. U pitanju je čuveni srpski hemičar svetskog renomea dr Vladimir Cmiljanović. On je vođa tima naučnika švajcarske kompanije "Svis rokets", koja je na pragu pronalaska druge generacije ili, kako je već zovu, raketne vakcine, koja bi vakcinisane štitila godinama ne samo od infekcije već i od mutacije virusa korone.

Vladimir Cmijanović

- Još uvek smo u pretkliničkoj fazi. Najviše novca, truda i rada otišlo je na proces proizvodnje da bi cepivo bilo jeftinije. Sada se pripremamo za eksperimente na miševima, a plan je da krajem ove ili početkom iduće godine počnu klinička ispitivanja u tri faze. Testiranje će prvo biti sprovedeno u Švajcarskoj i Srbiji, a potom u ostatku sveta - najavio je Cmiljanović i naglasio da se ne očekuju neželjena dejstva vakcine, ali će to sa sigurnošću znati tek nakon kliničkih ispitivanja.

On je objasnio da su stručnjaci "Svis roketsa" sintetizovali koronavirus, koji može da prodre u ljudsku ćeliju, ali ne može da se razmnožava.

Rođeni Kragujevčanin leči i rak

Dr Vladimir Cmijanović rodom je iz Kragujevca, a na zapad je otišao kao mlad, perspektivan rukometaš. U Švajcarskoj živi od 2000, a presudilo je to što su mu u Bazelu ponudili da finansiraju studije hemije. Šest godina kasnije pridružuje mu se sestra Nataša, takođe hemičar. Brat i sestra su se proslavili pre 13 godina, kada su na univerzitetu u Bazelu otkrili i patentirali lek protiv raka bimiralizib.

Foto: printscreen
Vladimir Cmijanović

- To je bilo veliko otkriće, a naš metod se zasnivao da hemijskim supstancama blokiramo enzime koji regulišu metaboličke procese, kancerogene ćelije prestaju da proizvode šećer, ne mogu da se razvijaju i izumiru - rekao je za dr Cmiljanović za Vesti.

Lek se pokazao kao vrlo efikasan kod više tipova tumora, ali njihovo otkriće nije se dopalo konkurentima u farmaceutskoj industriji. Spletkama su uspeli da Vladimira i Natašu izbace iz firme "Piljur" 2012, pa on šest godina kasnije osniva novu kompaniju "Svis rokets", za koju voli da kaže da je švajcarska raketa sa srpskim pilotima.

- Na ovaj način se aktivira široki spektar imunog odgovora antitela i ćelija. Virus je živ i može da zarazi ćeliju, ali samo u prvom ciklusu i ne može da izađe iz ćelije. To je glavna razlika između naše vakcine i sadašnjih cepiva prve generacije koje su se bazirale samo na jednom proteinu koronavirusa. Mi imamo sve proteine koronavirusa - naglasio je Cmiljanović.

SLIČNA SINOFARMU, ALI ZA ZNATNO DUŽIM PERIODOM ZAŠTITE

 

Novo cepivo je donekle slično kineskom, ali, za razliku od sinofarm vakcine, koja sadrži neaktivan virus i proizvodi zaštitu na mutacije, ali na kraće vreme, nova vakcina bi trebalo da štiti u dužem periodu.

Ko je dr Vladimir Cmiljanović

* sa sestrom Natašom patentirao lek bimiralizib, efikasan kod različitih tipova kancera

* naučnik srpskog porekla koji je u vrhu svetske nauke

* više od 15 godina radi na istraživanju leka protiv raka

* na pragu otkrića supervakcine protiv korone

* koautor brojnih naučnih članaka

* pronalazač četiri porodice patenata sa više od 400 registrovanih izuma

- Da li će to biti godinu, dve ili deset, ne znamo još, ali svakako očekujemo da će biti mnogo efikasnija od vakcina prve generacije - dodao je dr Cmiljanović.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading