VEŽBE DISANJA ZA OPORAVAK OD KORONE: Fizioteraput objašnjava kako da ih radite! Važno je i u kom POLOŽAJU spavate ili odmarate

Autor: Republika

Vesti

03.04.2021

08:31

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Fizioterapeut Ljiljana Katunac iz Fizioterapeutske asocijacije Srbije savetuje da svi koji su preležali koronu povedu računa o svom zdravlju u periodu nakon bolesti i da svakog dana odvoje vreme za vežbe disanja koje su ključne za oporavak.

RepublikaFoto: pexels.com
Foto: Ilustracija

Ljudi koji su preležali koronu teško se vraćaju normalnim aktivnostima, a i oni koji uspevaju da to učine u nekom kraćem roku često se žale na brojne poteškoće, od kojih su najčešće umor i problemi sa disanjem. Upravo zbog toga, ona daje kratka i vrlo koncizna uputstva kako se ponašati nakon što se organizam izbori sa virusom Kovid-19 i pretrpi veliki šok.

Fizioterapeut Ljiljana Katunac preporučuje da se izbegava veliki napor posle preležane korone. Kako je i sama preležala koronu, tvrdi da je položaj u kom ležimo kada spavamo ili odmaramo ključan za brz oporavak organizma. 

- Položaj tela koji zauzimaju pacijenti je veoma važan, dakle potrebno je da izbegavate da ležite na leđima kako ne biste pritiskali pluća. Trudite se da spavate na stomaku. Odmarajte, mirujte, ali nikako nemojte ležati na leđima - poručila je ona. 

Ona je navela i neke karakterističe simptome koji se zadržavaju ponekad i mesecima posle bolesti. 

RepublikaFoto: pexels.com
Foto: Ilustracija

- Neverovatan je uticaj korone na opšte zdravlje, umor, opadanje kose, nesanicu, mišići su stalno napeti zbog tenzije, a svemu tome možemo da dodamo i taj zamor koji onemogućava da duboko udahnete - kaže Katunac objašnjavajući koje su to najzastupljenije tegobe kod pacijenata koji su imali koronu

Katunac je objasnila i kako problem sa disanjem može da se reši. Ona kaže da su vežbe disanja presudne za brži oporavak. 

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

- Otežano disanje možemo da rešimo tako što ćemo da uvedemo vežbe relaksacije. Važno je da se ljudi  tokom dana odvoje negde i da se, uz neku opuštajuću muziku, sasvim opuste. A vežbe se rade tako što možete da zauzmete sedeći stav i da raširite rameni pojas i pluća, slobodno možete i raširiti ruke. Kada budete u tom položaju potrebno je da udahnete i da u sebi brojite do 4, zatim izdahnite, ali sporije i duže, dok u sebi brojite do 8. Trebalo bi da izdah bude duplo duži od udaha - objasnila je Katunac. 

Primećeno je i da se mnogi žale na poteškoće sa disanjem kada koriste, recimo, liftove. Katunac je i za tu situaciju imala konkretan savet.

- Dajte sebi vremena. Otvorite vrata i prvo izluftirajte lif, sačekajte, pa tek onda uđite unutra - kaže Katunac. 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading