TRAMP JE UVEO SANKCIJE HAGU, A BAJDEN IH UKIDA! Još jedan zaokret u politici Amerike i to zbog ratnog zločina u Avganistanu

Autor: Republika

Svet

03.04.2021

08:35

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Novoizabrani predsednik Amerike Džo Bajden odlučio je da ukine još jednu meru za koju se zalagao njegov prethodnik Donald Tramp, a koja podrazumeva sankcionisanje sudija i drugih zvaničnika Međunarodnog krivičnog suda u Hagu zbog istrage ratnih zločina Amerike u Avganistanu.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Džo Bajden i Donald Tramp 

Predsednik SAD Džo Bajden ukinuo je sanckije koje je njegov prethodnik Donald Tramp uveo sudijama i osoblju Međunarodnog krivičnog suda (MKS) u Hagu, tvrdeći da je ta mera bila neodgovarajuća i neefikasna.

Reč je o kaznenim merama koje je Tramp potpisao zbog istraga koje je MKS sprovodio o Americi i njenoj umešanosti u ratne zločine u Avganistanu. Sankcije su uglavnom podrazumevale onemogućavanje sudijama da dobiju vize za ulazak u SAD, pa je aktuelni državni sekretar SAD Entoni Blinken saopštio da sadašnja adminsitracija veruje kako su te mere bile nepotrebne. 

- Ove odluke oslikavaju našu procenu da su mere bile neodgovarajuće i neefikasne - rekao je Blinken, ali i dodao da će SAD nastaviti da se snažno protive akcijama suda u vezi sa Avganistanom i situacijom sa Palestincima.

- Vašington ipak radije bira dijalog sa sudovima, nego uvođenje sankcija - istakao je još Blinken.            

Inače, to je najnovija u nizu Trampovih odluka koje je Bajden ukinuo po dolasku na čelo Sjedinjenih Američkih Država čime se pravi značajan zaokret u spoljnoj politici te zemlje u odnosu na prethodne četiri godine.  

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading