U EU TVRDE: Vakcine, ipak, PRE MAJA U SRBIJI!

Autor: Tanjug, Republika

Vesti

18.12.2020

14:22

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Evropska komisija zajedno sa zemljama članicama radi na koordinaciji donacija vakcina koje će se isporučiti zemljma Zapadnog Balkana pre nego što krenu prve isporuke iz mehanizma Kovaks, rečeno je u Briselu.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Foto: Ilustracija

- Mi radimo sa našim partnerima kako bi obezbedili deo doza koje dođu u EU za Zapadni Balkan. Konkretni datumi za Kovaks u pogledu raspodele vakcina je na njima da objasne.

Oni pregovaraju o vakcinama sa različitim proizvođačima - rekla je portparolka Evropske komisije Ana Pisonero.

Didatna sredstva za Zapadni Balkan

 

Ona je za Tanjug potvrdila da će Komisija obezbediti zemljama Zapadnog Balkana dodatna sredstva za nabavku vakcina.

- Ne možemo da vam potvrdimo tačne cifre, radimo na obezbeđivanju fondova, zajedno sa zemljama članicama, koji bi pomogli da vakcine budu raspodeljenje na vreme i za partnere na Zapadnom Balkanu, kako je i komesar Varheji naveo. Tačne cifre ćemo objaviti kada se odluka o tome donese - kaže Pisonero.

RepublikaFoto: Printskrin/Ora news
Potparolka EK Ana Pisonero

Vakcina ipak pre maja

 

U izvorima iz EU institucija za Tanjug objašanjavaju da oni nemaju uticaj na odluke Alijanse za vakcine ( Gavi), koja je javno-privatna organizacija sa sedištem u Ženevi, a koja se bavi imunizacijom i nabavkom vakcina za ekonomski slabije zemlje kroz mehanizam Kovaks.

- Prema nekim informacijma, Kovaks bi trebao da prve ture vakcina podeli u drugom kvartalu sledeće godine. Ono što EU radi je da pokušava da premosti taj period i pomogne regionu kada je u pitanju što brža nabavka vakcina - navode diplomatski izvori za Tanjug.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Foto: Ilustracija

Donacije vakcina

 

Najviši zvaničnici Evropske komisije u više navrata su napominjli da će EU i zemlje članice donirati deo svojih vakcina partnerima iz susedstva, ali i kao humanitranu pomoć siromašnim zemljam širom sveta.

- Ovo je privremeno rešenje za prevazilaženje vremenskog jaza dok vakcine od Kovaksa ne budu široko dostupne. Trenutno radimo na metodologiji da se to dogodi - poručio je potpredsednik Komsije, Margaritis Shinas.

U Briselu napominju da su obezbedili oko 2 milijarde vakcina, što je više nego dovoljo za građane EU, a da će višak biti podeljen zemljama Zapadnog Balkana i širom sveta.

 

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading