Saopštenje Zaštitnika građana: EKONOMSKI STATUS NOVINARA PREDUSLOV ZA PROFESIONALNE I SLOBODNE MEDIJE

Autor:

Vesti

21.10.2020

12:48

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Zaštitnik građana Zoran Pašalić naglasio je da je ekonomski status novinara jedan od najvažnijih uslova za postojanje profesionalnih i slobodnih medija i najavio da će insistirati na formiranju jedinstvene baze podataka o napadima na novinare, u kojoj bi kao poseban segment bili izdvojeni ekonomski pritisci.

RepublikaFoto: Tanjug/Z. ŽESTIĆ
Zoran Pašalić

- Uslov za objektivne medije su objektivni novinari. A jedan od uslova za objektivnost novinara je da su rasterećeni od svih vrsta pritisaka, pre svega od ekonomskih, jer im od njih zavise svakodnevna egzistencija i rad - izjavio je Pašalić uoči sutrašnjeg sastanka Radne grupe za izradu medijske platforme.

- Kao ekonomski pritisak, prema podacima koje imamo, može se računati i to što novinari u Srbiji često rade bez ugovora o radu ili po ugovorima koje je lako raskinuti, primaju plate koje su često ispod republičkog proseka i čija isplata neretko kasni, rade prekovremeno posebno u sadašnjim uslovima pandemije, stalno su izloženi povećanju radne norme, honorarni saradnici su u izuzetno teškom položaju - naveo je Pašalić.

 

Zaštitnik građana smatra da ovakvi uslovi rada ugrožavaju objektivnost i profesionalnost novinara i medijskih radnika, a vrlo često dovode i do autocenzure jer u takvim uslovima rada nema motivacije pa ni želje za profesionalnim obavljanjem posla što vodi ka urušavanju ove profesije.

- Neću odustati od ideje formiranja jedinstvene baze podataka o napadima na novinare, u kojoj će kao poseban segment biti izdvojeni ekonomski pritisci i u saradnji sa svim nadležnim organima i novinarskim udruženjima tražićemo način da se ti pritisci anuliraju i onemogući njihov ponovni nastanak - naveo je Pašalić.

 

Novinari Srbiji rade u teškim uslovima, a u aktuelnoj pandemiji su izloženi dodatnim ekonomskim pritiscima, posebno oni koji honorarno sarađuju sa medijskim kućama, pa je potrebno učiniti dodatne napore kako bi se sprečila potpuna degradacija ove profesije, osigurala nezavisnost medija i kvalitet izveštavanja na koje građani Srbije po Ustavu imaju pravo, naglasio je Pašalić.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading