Definisani kriterijumi za masovno testiranje: Evo šta će biti prioritet!

Autor: Tanjug

Vesti

29.03.2020

14:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Sada smo jasno definisali kriterijume koji su usmereni na masovnije testiranje i određene grupe ljudi, ukazala je danas zamenica direktora Instituta "Batut" Darija Kisić-Tepavčević.

RepublikaFoto: e-stock/D. MILENKOVIĆ
Foto: Ilustracija

Ona je na konferenciji za štampu dodala da testiranje samo po sebi ne znači ništa i da je samoizoalcija naše oružje protiv ove infekcije. Testiranje će, prema njenim rečima, biti usmereno ka traganju za osobama koje nemaju simptome bolesti.

- Ako se svako bude ponašao kao potencijalni nosilac infekcije na pravom smo putu. Testovi su tu samo da pokažu koje osobe u tom momentu imaju infekciju, i za koje je neophodno da se izolucuju i spreče širenje virusa na porodicu i ostale članove zajednice - podvukla je Kisić-Tepavčević.


Epidemiolog Predrag Kon kazao je da postoje dve vrste osoba – oni koji su zabrinuti i žele po svaku cenu da se testiraju, kao i oni koji dobiju blage simptome i misle da nije virus korona, a kada postaje teže jako kasno se odluče da se jave.

- Ne zna se da li su oni opasniji od onih koji se jako brinu i žele po svaku cenu da se testiraju i onda beže kada dobiju pozitivan rezultat. Nemojte da se plašite da se testirate, ni da bežite ako ste pozitivni, i jedno i drugo je jako bitno - naglasio je on.

Kon je istakao da prošireno testiranje ima za cilj da se nađe ko je zaražen, na osnovu kontakta sa inficiranim, i da se spreči dalje širenje.

- Proširenje testiranja ne znači da će svako da se testira - poručio je on.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading