"PRLJAVA" KIŠA U BEOGRADU! Džabe ste prali automobile, ovo je sve upropastilo: Stigle padavine sa peskom iz Sahare (VIDEO)

Autor:

Vesti

16.05.2023

14:14

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Srbija je danas pod uticajem snažnog ciklona, čiji se centar nalazi nad Italijom. Pod uticajem ovog polja niskog vazdušnog pritiska, u Srbiji će i danas biti pretežno oblačno, povremeno sa kišom i pljuskovima sa grmljavinom.

"PRLJAVA" KIŠA U BEOGRADU! Džabe ste prali automobile, ovo je sve upropastilo: Stigle padavine sa peskom iz Sahare (VIDEO)

Foto: Republika.rs, E/Stock

Položaj ciklona je takav da se Srbija nalazi u njegovom prednjem delu i da preovladavaju južna visinska strujanja, naveo je u najnovijoj prognozi meteorolog Đorđe Đurić.

Dakle, ovakva sinoptička situacija dovela je da se do našeg područja preko Mediterana sa severa Afrike transportuje veća količina peska iz Sahare, pa kiša koja je padala juče i koja će padati danas i sutra sadržaće čestice pustinjskog peska.

"Prljava" kiša padaće u mnogim predelima Srbije, a da li će padavine biti crvene, žute ili neke druge boje zavisiće i od toga sa kog područja Sahare stiže pesak.

U Beogradu se već dalo zapaziti na automobilima koji su bili izloženi pljuskovima da su potpuno prljavi usled padavina koje su u sebi sadržale čestice peska iz Sahare.

 

 

Ovaj pesak do našeg područja stiže tako što jaki vetrovi podignu čestice peska visoko iznad Sahare, neretko iznad pet i više kilometara. Potom se ovaj pesak transportuje južnim strujanjem preko Sredozemnog mora. Vazdušna masa na putu do Srbije postane bogata vlagom i padavine koje padaju sadrže te napomenute čestice, piše Telegraf.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

 

Komentari (0)

Loading