NOVE MERE U ŠKOLI U CENTRU BEOGRADA: Pretresaće torbe učenicima, dežurni nastavnik na svakom spratu

Autor:

Vesti

15.05.2023

19:25

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Predsednik Saveta roditelja Osnovne škole "Drinka Pavlović" je rekao da će biti pojačati bezbednosne mere.

NOVE MERE U ŠKOLI U CENTRU BEOGRADA: Pretresaće torbe učenicima, dežurni nastavnik na svakom spratu

Foto: Tanjug/Jadranka Ilić

Predsednik Saveta roditelja Osnovne škole "Drinka Pavlović" Ivan Ristić rekao je danas da je na donošenje dodatnih mera bezbednosti u toj školi najviše uticala mera o prisustvu policajaca u svakoj školi, koja je doneta posle tragedije na Vračaru. Ristić je rekao da je za donošenje niza mera bezbednosti u toj osnovnoj školi bila ključna mera o prisustvu policajaca i pojasnio da je odlučeno, između ostalog, da dežurni nastavnici budu na ulazu škole, na svakom spratu i u dvorištu.

"Odredili smo dežurne nastavnike na samom ulazu, svakom spratu i u dvorištu i na skoro svim vratima da bude po jedan nastavnik, odlučili smo da obezbeđenje bude maksimalno prisutno", naveo je Ristić i dodao da su mere slične onima koje je predložila Prva beogradska gimnazija, navodeći da nastavnici u školama nisu policajci, već da je njihova uloga da pričaju i rade sa decom, i da pružaju sigurnost kao da su roditelji prisutni.

On je dodao da su zatvorena i dvorišna vrata škole da ne mogu da dolaze ljudi sa strane, kao i da je uvedena mera da deca ne smeju da izlaze van škole za vreme nastave. Takođe, roditelji će dati razrednim starešinama, direktoru i njegovom pomoćniku saglasnost kojom će smeti da pretresu torbe učenika ukoliko posumnjaju da kod sebe imaju nešto što je nedozvoljeno.

"Vršnjačko nasilje prisutno u svim školama"

"To su neke mere, nije kazneno popravni dom, nego čisto da se malo više priča sa decom. Ta deca koja se malo više plaše da budu sama u odeljenju sa tim nekim dečacima koji ih maltretiraju mogu da se požale tom dežurnom nastavniku", naveo je Ristić.

Na pitanje da li jedan od razloga za uvođenje ovih mera bilo i vršnjačko nasilje koje je bilo prisutno u toj školi pre tragedije u OŠ Vladislav Ribnikar kaže da je vršnjačko nasilje prisutno u svim školama, kao i da ''svuda ima jedan odsto dece kod kojih ima nekih problema''. "Ovim merama smo hteli da se deca koja su nemirnija polako naviknu na neki drugi vid vaspitanja. Najveći problemi su bili na odmorima i u međusmenama, sada toga nema. Uvek će biti tu neki nastavnik i on će da primeti ako se nešto dešava", rekao je Ristić, piše Tanjug.

BONUS VIDEO

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na Telegramu i Vajberu. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.

Komentari (0)

Loading