SVE ŠTO TREBA DA ZNATE O NOVOM SISTEMU GRADSKOG PREVOZA BEOGRAD PLUS: Cene, načini plaćanja, prodajna mesta i pogodnosti

Autor:

Vesti

16.05.2023

13:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Aleksandar Šapić, gradonačelnik Beograda, predstavio je nov sistem gradskog prevoza, kao i nov način naplate karata putem SMS poruka, koji startuje sutra.

SVE ŠTO TREBA DA ZNATE O NOVOM SISTEMU GRADSKOG PREVOZA BEOGRAD PLUS: Cene, načini plaćanja, prodajna mesta i pogodnosti

Foto: Printscreen

Gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić na konferenciji za štampu predstavio je nov način naplate karata u javnom prevozu, koji počinje sutra. 

ZONE I CENE

Ceo grad biće podeljen u dve zone - A i B, dok će postojati jedna sveobuhvatna zona, zona - C, kojoj će pripadati A i B.

Vremenska karta koja traje 90 minuta, za zonu A i posebno za zonu B biće 50 dinara, za zonu C iznosiće 100 dinara.

Dnevna karta za jedan dan za zonu A i posebno za zonu B biće 120 dinara, za zonu C iznosiće 150 dinara.

Nedeljna karta za zonu A i posebno za zonu B biće 800 dinara, za zonu C iznosiće 1.000 dinara.

Mesečna karta za zonu A i posebno za zonu B biće 2.200 dinara, za zonu C iznosiće 3.300 dinara.

PRODAJNA MESTA

Kako je gradonačelnik Beograda istakao Beograđani će moći da putem SMS kupe karte, takođe i ukoliko imaju postpejd broj preko operatera. Grad Beograd je sa svim operaterima sklopio ugovor.

Građani će moći da šalju SMS sa tekstom karte na 9011.

Takođe, postojaće aplikacija preko koje će isto moći da se izvrši plaćanje.

Za sve koji na ovaj način ne žele da kupuju kartu, postojaće i papirne karte, koje će moći da se kupe na određenim prodajnim mestima.

DOKAZ KUPLJENE KARTE

Povratna poruka koja stigne to je dokaz koji se pokazuje komunalnom policajcu koji će biti jedino sluzbeno lice koje proverava karte. Noćni prevoz do 4 ujutru je potpuno besplatan. Od 4 kasnije kreće da se naplaćuje redovna karta. 

PENZIONERI

Samo penzioneri, odnosno svi građani koji imaju više od 65 godina kupovaće kartu od 417 dinara, ona se kupuje jednom i važiće doživotno, a to će od sutra moći da urade na posebnim šalterima u opštinama, namenjenim samo njima.

Dakle, svi preko 65 godina ne treba da idu po prodajnim mestima, nego na određena mesta u svakoj opštini u kojoj će postojati posebni šalteri, na kojim će se na licu mesta praviti personalizovane doživotne markice, tu će se takođe obaviti fotografisanje i izrada karte.

Od sutra na 17 lokacija u beogradskim opštinama penzioneri će moći da izvade karticu za javni prevoz.

POVLAŠĆENE KATEGORIJE I PAPIRNE KARTE

Karte za povlašćene kategorije, kao i papirne karte kupovaće se na posebnim prodajnim mestima.

- Naravili smo karte u papirnoj formi, brendirali sve i obezbedili  prodajna mesta za one koji neće da kupuju kartu SMS - naveo je Šapić.

Danas se potpisuje zvanično cenovnik koji je predložen i on funkcioniše od sutra, do kraja nedelje na stajalištima i u autobusima biće izlepljeno uputstvo, kao i cenovnik.

PRODAJNA MESTA ZA PAPIRNE KARTE

Na prodajnim mestima će svi moći da kupe karte, čak i povlašćene kategorije. 

- Tamo donesu dokaz da pripadaju određenoj kategoriji i tako kupe. Postoje i prodajna mesta na kojima će moći u naredna dva meseca da se kupi samo papir. Na više od 250 prodajnih mesta biće omogućene karte, bice to najprometnija mesta u Beogradu - rekao je Šapić.

GODIŠNJA KARTA

Svi koji imaju godišnju kartu treba da donesu dokaz o toj godišnjoj karti i biće im data nova, a ova stara važiće do kraja maja.

ZAMENA KARATA

Oni koji su dopunili markicu, moći će da odu i da je zamene za papirnu kartu.

- Svi koji su juče uplatili karte mogu otići na prodajna mesta i dobiti mogućnost da u papirnoj formi dobiju protivvrednost i troši u prevozu - naveo je gradonačelnik.

Građani koji su kupili mesečnu markicu moći će da je koriste do kraja meseca, ali je neće validirati prilikom ulaska u javni prevoz.

CENA KAZNENE KARTE

On je rekao da, što se kontrole tiče, nikakvih izbacivanja iz autobusa neće biti, niti bilo kakvih neprijatnosti kao do sada.

- Beli ce biti jedini koji će moći da vrše kontrolu i naplatu, neće biti represivnih mera, izbacivanja... On će moći da vam izda kaznenu kartu, koju ne plaćate na licu mesta, imaćete rok da je platite - rekao je Šapić.

Kontrole će biti, ali ne i represije na početku, naveo je Šapić.

- Tolerancija će biti veća dok čitav sistem ne zaživi. Kaznena karta biće 5.000 dinara, ukoliko se plati u roku od nedelju dana, ta cena će biti 2.500 dinara.

BESPLATNI OTVORENI BAZENI

Šapić je predstavio i besplatnu karticu za bazen. Od sutra će svi Beograđani moći da uzmu kartu za letnju sezonu. Maloletna lica takođe će dobiti personalizovanu kartu, to je deo pogodnosti u okviru Beograd plusa.

U planu su i besplatni bioskopi, pozorišne predstave, kao i muzeji.

Vrednost besplatne kartice za bazene koje će dobiti Beograđani je 39.000 dinara.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading