KAKO DO BESPLATNIH UDŽBENIKA: Detalji kada i gde kreće prijava i kako će biti vraćen novac

Autor:

Vesti

11.08.2021

10:48

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić najavio je da je danas objavljen Javni poziv za dodelu bespovratnih novčanih sredstava u visini osnovnih paketa štampanih udžbenika za prvi i drugi razred osnovne škole.

Republika

Foto: Promo foto

 

 

Kako je na konferenciji za novinare u Starom dvoru rekao, ovo je prvi projekat u okviru akcije pomoći roditeljima za decu koja pohađaju osnovne javne škole.


Događaju je prisustvovala zamenica predsednika Skupštine grada Andrea Radulović, kao i predstavnici Ministarstva prosvete, bez čije pomoći, kako je naveo Vesić, akcija ne bi mogla da bude realizovana.
Javni poziv objavila je Fondacija za mlade talente Grada Beograda i on traje do 30. septembra. Na osnovu poziva svi roditelji čija deca pohađaju prvi i drugi razred od 20. avgusta do 30. septembra mogu da se jave i konkurišu za bespovratna sredstva u vrednosti koliko iznose četiri udžbenika: svet oko nas, srpski ili maternji jezik, matematika i izabrani strani jezik. Vrednost ovih udžbenika zavisi od izdavača do izdavača, u proseku oko šest hiljade dinara – rekao je Vesić.

Zamenik gradonačelnika je precizirao da je za prijavu na konkurs potrebno samo nekoliko papira – potvrda iz škole za upis deteta u prvi ili drugi razred, u kojoj i stoji napomena čije je udžbenike škola izabrala, lična karta, kopija platne kartice, a za svako dete po automatizmu se nabavlja izvod iz matične knjige rođenih. Omogućena je prijava onlajn, naglasio je Vesić.

Po obradi podataka automatski će se dobiti informacija koliko sredstava i u kom roku će im biti uplaćeno na račun. Predmeti će se obrađivati sukcesivno i neće se čekati da se konkurs završi – rekao je Vesić.

On je podsetio da je Grad Beograd ovu odluku doneo početkom ove godine, te da su neki roditelji već platili udžbenike ili nabavili polovne.

Ovo je bio najjednostavniji način da im se novac vrati – kazao je Vesić.

On je izrazio nadu da će Beograd dati primer i drugim lokalnim samoupravama da realizuju ovakve ili slične projekte, te da je akcijom obuhvaćeno više od sto hiljade dece u glavnom gradu.

Republika

Foto: Tanjug/Beoinfo/Predrag Mitić

 

 

Vesić je dodao i da su za decu od trećeg do šestog razreda osnovne škole, kojih u Beogradu ima 67.592, pripremljeni tableti.
– Tableti će biti podeljeni u školama, koje će i davati roditeljima informaciju o tome. Potpisivaće revers za preuzimanje i oni su tri godine vlasništvo grada, a posle toga postaju vlasništvo roditelja. Osigurani su i imaju internet karticu Telekoma Srbije. Zo znači da će svako dete imati internet na svom tabletu bez obzira na to da li u kući ima internet ili ne. Uz tablete đaci dobijaju i kod za digitalne udžbenike. Na taj način ćemo omogućiti da sva deca na teritoriji grada, bez obzira na materijalno stanje roditelja, dobiju tablet i mogu da uče koristeći digitalne udžbenike – pojasnio je Vesić.

Kako bismo obezbedili da i nastavnici i učitelji mogu da rade na isti način Grad Beograd će do 15. septembra obezbediti skoro 7.000 laptopova za učitelje i nastavnike u nastavi od trećeg do šestog razreda, naveo je Vesić i dodao da će i oni takođe imati besplatan internet, kao i kodove za digitalne udžbenike koje kupuje Ministarstvo.
Svi udženici i nastavnici biće opremljeni za digitalnu nastavu i to je pravi iskorak ka digitalizaciji u našoj zemlji. To što će imati beogradska deca, nemaju deca ni u Beču, Berlinu, Parizu. Imaju ih deca u nekim baltičkim zemljama, ali nema mnogo gradova u Evropi koji imaju ovaj stepen digitalizacije. Mi ćemo sledeće godine kupiti tablete za decu koja dolaze u treći razred, a šestaci će svoj tablet preneti za sedmi razred. Tako da ćemo za dve godine tabletima obezbediti apsolutno svu decu u osnovnoj školi i na to sam posebno ponosan – istakao je Vesić.

Prema njegovim rečima, tableti će imati svoje radno vreme i neće raditi od 22 do 06 sati i sa njih će moći da se odlazi samo na sajtove koje je propisalo Ministarstvo prosvete.

Ceo taj postupak ćemo završiti u prvih nekoliko dana septembra. Ovo je velika stvar i na taj način ćemo izjednačiti svu decu i nećemo dozvoliti da deca zavise od toga da li njihovi roditelji imaju novac da kupe tablet ili ne – kazao je Vesić.

Zamenik gradonačelnika je naglasio da će deca od trećeg do šestog razreda ove godine imati i regularne udžbenike.
Mi ćemo Zakonom o obrazovanju, koje radi Ministarstvo prosvete, a čiji sam član Radne grupe, predvideti obavezu da ubuduće postoje i digitalni udžbenici i verujem da ćemo od sledeće godine moći da dođemo u situaciju da nema više potrebe za regularnim udžbenicima, već da deca mogu da imaju samo digitalne. Mislim da ćemo u tome uspeti, ali ne možemo to da ostvarimo ako ne obezbedimo sredstva deci i nastavnicima da mogu na tome da rade – rekao je Vesić.

On je pojasnio da je prvobitni plan bio da se obezbede tableti za decu od prvog do četvrtog razreda, te da je Ministarstvo prosvete sugerisalo da deca u prva dva razreda treba da imaju obične udžbenike i to je prihvaćeno.
Ovo je velika pomoć Grada Beograda deci na teritoriji grada i ovo što radimo mi ne radi ni jedna loklana samouprava u Srbiji, niti na Balkanu a to je posledica toga što imamo više sredstava i možemo da ulažemo i u obrazovanje. Ovo je jedno od najboljih ulaganja koje smo uradili, to je ulaganje u budućnost dece i budućnost zemlje – rekao je Vesić.

On je pozvao roditelje, čija deca idu u prvi i durgi razred, da se jave na konkurs.
– Konkurs će biti podeljen školama koje će upoznati roditelje. Smaljili smo broj papira koji treba da se podnese, potrebna je kopija lične karte, broj žiro računa i potreba je potvrda iz škole da je dete upisano u prvi ili durgi razred uz napomenu koje udžbenike su izabrali, jer od toga zavisi koliko ćemo novca uplatiti. Na konkurs ne mogu da se jave roditelji koji već dobijaju besplatne udžbenike od Ministarsva prosvete. To su roditelji slabijeg materijalnog stanja – zaključio je Vesić.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading