Pol Kampf, scenarista i reditelj filma o zločinima u Žutoj kući: "Žetva" će podstaći debate o budućnosti Kosova i Metohije!

Autor: Dragana Stanković

Zabava

04.08.2020

11:57

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Znajući kolika je moć filma, američki scenarista i reditelj Pol Kampf odlučio je da snimi film prema istinitom romanu "Srpsko srce Johanovo" i da ceo svet upozna sa monstruoznim zločinima koje su teroristi OVK činili Srbima u Žutoj kući, a o kojima se ćuti duže od dve decenije.

RepublikaFoto: youtube.com/Novo jutro
Pol Kampf

Za "Žetvu" Kampf će angažovati svetske i holivudske zvezde, čime će  dodatno obezbediti da ova priča snažno odjekne svetom baš u vreme kad se ponovo razmatra podizanje optužnice protiv Tačija i Haradinaja u Hagu.  

Koje emocije je u vama probudila knjiga "Srpsko srce Johanovo"?

- Nakon što sam prvi put pročitao knjigu, dominantno osećanje bilo mi je neka vrsta mešavine ekstremne tuge i duhovne inspiracije. Saživeo sam se sa sudbinom glavnog junaka Johana i onim što su mogla da budu njegova osećanja kroz čitavu priču. 

Da li je svet spreman da čuje priču koju ćete ispričati kroz vaš film?

- U filmu se fokusiram na Johana i događaje u njegovom životu koji su ga doveli na Kosovo. Verujem da će biti mnogo ljudi na Zapadu, ali i u ostatku sveta, koji će kopati dublje kako bi istražili činjenice vezane za ovu priču. Siguran sam da će biti i onih koji će pokušati da diskredituju priču kao fikciju. Bez obzira na to, priča koju portretiše film izazvaće pažnju. Ukoliko film dublje inspiriše i zahvati više istorijskih argumenata sa bilo čije perspektive istine, onda to znači da je dopro do široke publike, čime je dosegnut važan diskurs. 

Pol Kampf: Siguran sam da će biti i onih koji će pokušati da diskredituju priču kao fikciju

 
Svesni smo uticaja umetnosti. Očekujete li da ova bolna priča otvori neka ključna pitanja o Kosovu i Metohiji? 

- Mislim da ovaj film dotiče specifične događaje u veoma važnom vremenu za naš savremeni svet. Neki od elemenata ove priče prisutni su u mnogim zemljama na planeti gde se ratuje i gde vlada siromaštvo. Gde god postoji haos crno tržište nalazi priliku za pravljenje profita. Nemam sumnje da će film podstaći i debate o budućnosti Kosova i Metohije.

Znate li da se snima i film o akciji "Hilijard", u kom se govori o spasavanju američkih pilota tokom Drugog svetskog rata od srpskih vojnika pod komandom generala Draže Mihajlovića?

- Upoznat sam sa operacijom koju mi znamo kao operacija "Vazdušni most". Verujem da je to bila najveća operacija spasavanja američkih vazduhoplovaca tokom Drugog svetskog rata. Nisam znao da se priprema film na tu temu. Potrudiću se da što više saznam i istražim o tom projektu, a voleo bih i da se susretnem s rediteljem kada sledeći put dođem u Srbiju.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading