REVOLUCIONARNO OTKRIĆE! Putinova vakcina DOŽIVOTNO ŠTITI OD KORONE, a Fajzerova i kineska dve godine!

Autor:

Vesti

03.12.2020

20:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ruski predsednik Vladimir Putin oformio je tim sastavljen od najuglednijih imunologa i istraživača za razvijanje vakcine protiv virusa KOVID-19, koja će doživotno štititi od infekcije. Ova informacija, kako saznaje Srpski telegraf, preneta je i srpskim zvaničnicima preko diplomatskih kanala, uz obećanje da će, kao i vakcina sputnjik-V, i doživotna biti na raspolaganju Srbiji čim bude napravljena.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Vladimir Putin

Saznanja o razvoju vakcine za doživotnu zaštitu od koronavirusa potvrđuju i naši stručnjaci. Kako za Srpski telegraf kaže dr Ana Gligić, žena koja je bila na čelu tima koji je pobedio variolu veru, Rusi, nakon što su napravili sputnjik-V, prave klasičnu vakcinu. Ona, objašnjava Gligićeva, daje dugotrajni, pa čak i doživotni imunitet.

- Za klasičnu vakcinu, koja ipak iziskuje nešto duža istraživanja, uzima se agens koji je u cirkulaciji i, u stvari, izaziva razbolevanje ljudi. Potom se on oslabi i tako iskoristi za vakcinu. Mi stručno kažemo da tada imamo živu vakcinu od oslabljenog agensa - objašnjava dr Ana Gligić.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Foto: Ilustracija

Najčešća pitanja o vakcini

1. Koliko dugo traje imunitet?

Mada nema preciznog odgovora, većina stručnjaka slaže se da zaštita traje bar dve godine. Ruski naučnici prave vakcinu koja će omogućiti doživotni imunitet

2. Ko ne sme da primi vakcinu?

Zasad deca do 12 godina i trudnice, ali samo zato što klinička ispitivanja nisu rađena na ovim kategorijama. Čim i to bude urađeno, i oni će moći da se vakcinišu. Za sve ostale, uključujući i sve hronične bolesnike, nema nikakvih prepreka za vakcinaciju

3. Nuspojave

Sve vakcine koje su prošle klinička ispitivanja nisu izazvale značajnije smetnje i nuspojave

4. Koja će vakcina prva stići u Srbiju?

Kako trenutno stoje stvari, pre 1. januara imaćemo vakcinu "Fajzera" i "Bajonteka", ruski sputnjik-V, a verovatno i kinesku vakcinu. Nešto kasnije stići će vakcine koje su razvili američka "Moderna" i britanski Oksford i "Astrazeneka"

5. Koliko će koštati vakcina?

Za građane će biti besplatna

6. Gde ćemo primati vakcinu?

U svim domovima zdravlja i institutima za javno zdravlje

PORUKA PRENETA

Takva vakcina, naglašava naša sagovornica, mora biti dobro proverena jer može da izazove bolest.

- Osim oslabljene žive vakcine, Rusi su počeli i proizvodnju takozvane mrtve vakcine, kod koje se razmnoži agens koji je u cirkulaciji, u ovom slučaju virus korona, a zatim se ubije hemijskim sredstvima i tako proizvodi vakcina. U prvom pomenutom slučaju, vakcine proizvedene od pravog agensa koji se oslabi daju dugotrajan imunitet. Možemo govoriti i o doživotnoj zaštiti - ističe Gligićeva.

RepublikaFoto: Public Pintscreen
Dr Ana Gligić: Radi se o postupku u kom se uzima agens koji je u cirkulaciji i, u stvari, izaziva razbolevanje ljudi. Potom se on oslabi i tako iskoristi

Što se tiče vakcine koje će uskoro ući u masovnu upotrebu, dr Ana Gligić objašnjava da ih trenutno sve farmaceutske kompanije koje su ušle u trku prave tako da su njihova osnova bezazleni adenovirusi, u koje je ugrađeno parče RNK koronavirusa, koji je trenutno u cirkulaciji (SARS-CoV-2). To parče RNK zaduženo je za stvaranje antitela, a vakcina je apsolutno bezopasna.

SZO: Razmatramo sertifikat o vakcini

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) ne preporučuje državama izdavanje takozvanih imunoloških pasoša za one koji su preležali koronavirus, saopšteno je juče iz SZO. Ipak, kako je navedeno, SZO razmatra modele sertifikata o tome da je neko preležao koronu ili primio vakcinu.

- Razmišljamo da koristimo tehnologiju u ove svrhe, a jedna od mogućnosti je da radimo sa državama na elektronskom sertifikatu o vakcini - saopšteno je iz SZO.

- Sve ove vakcine koje pretenduju da u uđu u masovnu upotrebu urađene su po tom principu. Tu mislim na kinesku, ruski sputnjik-V, "Fajzerovu", onu koju prave Oksford i "Astrazeneka". Tako napravljena vakcina ne iziskuje dugotrajna ispitivanja i daje imunitet koji traje do dve godine. To je sasvim dovoljno da se zaustavi pandemija - objašnjava naša sagovornica i dodaje da bi najveći potencijalni rizik mogle da budu mutacije.

Foto: youtube.com/printscreen
Foto: Ilustracija

"Fajzer": Biće više nego što nam treba

Izvršni direktor kompanije "Fajzer" Albert Burla izjavio je da je uveren da će do kraja 2021. biti više doza vakcina protiv koronavirusa nego što je to potrebno za borbu protiv pandemije.

- Uveren sam da ćemo do kraja 2021. imati više doza vakcina nego što nam treba. Činimo sve što možemo da povećamo proizvodne kapacitete, ali problem je što moramo da ih povećamo u narednih nekoliko meseci - rekao je Burla.

RepublikaFoto: Tanjug/A. VUKELIĆ
Darija Kisić Tepavčević

Darija Kisić: Prestanite da lažete, niko neće oduzimati decu bez vakcine

Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja i ministarka Darija Kisić Tepavčević odbacili su, kao apsolutno netačne navode, koji su se, kažu, pojavili na društvenim mrežama, da će centri za socijalni rad oduzimati decu roditeljima koji ne budu dozvolili vakcinaciju protiv KOVID-19. U saopštenju ministarstva apeluje se na sve da ne šire takve lažne vesti.

- Širenje neproverenih i neutemeljenih objava izaziva uznemirenje javnosti, a posebno roditelja, budući da sadrže potpuno netačne i neistinite informacije o tome da će centri za socijalni rad oduzimati decu onim roditeljima koji budu sprečavali vakcinaciju. Uznemirenje javnosti posebno je nedopustivo u vreme kada su svi u državi fokusirani na sprečavanje širenja epidemije - navodi se u saopštenju.

ALIMS: Pažljivo ćemo pročešljati dokumenta

Agencija za lekove i medicinska sredstva Srbije (ALIMS) vrlo rigorozno i temeljno proverava dokumentaciju za registraciju vakcine protiv korone kompanija "Fajzer" i "Bajontek", koja je u sredu predata, kaže Pavle Zelić iz ALIMS. Zelić navodi da se Srbija, prijemom dokumentacije "Fajzera" i "Bajonteka", svrstava među najrazvijenije zemlje sveta, koje same odlučuju o svojoj sudbini.

- Naši eksperti će gledati istu dokumentaciju, kao i u razvijenim zemljama sveta, mnoge agencije nisu dobile ovakvu priliku, naši eksperti već procenjuju dokumenta - rekao je Zelić i dodao da Srbija želi da ima na raspolaganju nekoliko različitih vakcina.

"TORLAK" NA POTEZU

Inače, ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko izjavio je juče da su u toku pregovori između nadležnih institucija dveju država o isporuci ruske vakcine sputnjik-V Srbiji.

RepublikaFoto: Tanjug/D. KUJUNDŽIĆ
Harčenko: U toku su pregovori institucija Rusije i Srbije

- Kao što je naglasio predsednik Vladimir Putin, Rusija se zalaže za to da efikasne i bezbedne vakcine protiv virusa korona budu dostupne svima u svetu, pa je spremna da isporuči drugim zemljama preparate koje su razradili ruski naučnici. Trenutno su pregovori između nadležnih institucija Rusije i Srbije o isporuci u Srbiju ruske vakcine sputnjik-V u razvijenoj fazi. Po njihovom završetku će biti poznati svi modaliteti isporuke, odnosno termini i količina - rekao je Bocan-Harčenko, naglašavajući, takođe, da se razmatra i mogućnost da se ta vakcina proizvodi u Srbiji.

RepublikaFoto: Photo by Tai's Captures on Unsplash
Foto: Ilustracija

Ovo su simptomi koje možete razviti kad primite vakcinu

Stanovnici Moskve, koji su već počeli da se vakcinišu ruskom vakcinom protiv korone sputnjik-V, dobijaju uputstva za pacijente, kao i potvrdu o obavljenoj imunizaciji. Ta potvrda, između ostalog, sadrži spisak simptoma koji se mogu javiti nakon vakcinacije, kao i savete kako postupiti u svakom od navedenih slučajeva.

1. Svaki deseti čovek može osetiti slabost ili mučninu

2. Kod 5,7 odsto vakcinisanih mogu se javiti bolovi u kostima, drhtavica, glavobolja ili temperatura veća od 37 stepeni

3. Kod 4,7 odsto vakcinisanih javljaju se bol, svrab, otok i crvenilo na mestu vakcinisanja. Prema pravilu, lečenje nije potrebno, ali se može uzeti lek protiv alergije

4. Oko 1,5 odsto vakcinisanih može imati začepljen nos, curenje nosa ili osećaj golicanja u grlu. Njima se savetuje da piju mnogo tečnosti i koriste sprej za nos

5. Kod manje od jedan odsto pacijenata može doći do ubrzanja pulsa ili povišenog pritiska

*na osnovu vakcine sputnjik-V

Foto: Republika
Naslovna strana Srpskog telegrafa

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading