Vulin: Zbog velikih sila ne živimo u jednoj zemlji, ali STVARAMO SRPSKI SVET!

Autor: Tanjug, Republika

Vesti

27.09.2020

10:25

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Srbi moraju da postanu jedinstven politički narod i sve ključne odluke o našem nacionalnom biću, o našem nacionalnom pitanju moramo da donosimo zajedno, rekao je ministar odbrane Aleksandar Vulin.

RepublikaFoto: ST/D. KADIĆ
Aleksandar Vulin

Komentarišući tekstove koji se pojavljuju u medijima u regionu, a u kojima se navodi da predsednik Aleksandar Vučić stvara "srpski svet", "Dušanovo carstvo" ili da se uspostavlja nova "srpska hegemonija", Vulin je za tv Prva ponovio da je predsednik Srbije predsednik svih Srba.

- Predsednik Srbije jeste, mora i treba da bude predsednik svih Srba. Kada Tirana pozove, recimo predsednika opštine Bujanovac i Preševo da im kaže kako će da naprave lokalnu samoupravu i da im kaže da izbace komšije Srbe prvi put iz vlasti u Bujanovcu, to je u redu? To nije "Velika Albanija", nije hegemonija? A ako Aleksandar Vučić da neku izjavu ili razgovara sa Srbima u regionu ili pomogne Srbima u regionu, to je hegemonija, to je "Velika Srbija"? Dosta smo se mi izvinjavali za "Veliku Srbiju". Kome se mi to izvinjavamo? Da, treba da stvaramo srpski svet u smislu da Srbi moraju da postanu jedinstven politički narod - poručio je Vulin.

Vulin je rekao da brigu o Srbima, ma gde oni da žive, ne smatra mešanjem u unutrašnje stvari drugih država i podsetio kako su se prema srskom narodu i Srpskoj pravoslavnoj crkvi ponašali u Crnoj Gori, Bosni i Hercegovini, Severnoj Makedoniji, Hrvatskoj.

- Da smo bili dovoljno pametni da u dve Jugoslavije već jednom nacrtamo gde to mi živimo i da se to gde živimo zove Srbija, da smo imali hrabrosti i pameti da to uradimo, sada ne bismo pričali o tome - rekao je Vulin i dodao da se to nije desilo i da su velike sile rekle "Svi mogu da se ujedine, Srbi ne mogu".

On je napomenuo i da 80 miliona Nemaca posle dva svetska rata živi u jednoj državi, a da se "ne daj Bože osam miliona Srba ujedini i da žive zajedno, to bi bila katastrofa".

- Dosta smo pristajali na tu laž. Verujem da treba da stvaramo srpski svet. Voleo bih da predsednik Vučić radi upravo na tome i da ove optužbe budu baš tačne. I da, predsednik Srbije Aleksandar Vučić jeste predsednik svih Srba, bez obzira gde žive i kad povlači bilo koji potez on razmišlja kako će se to odraziti na Srbe i u Hrvatskoj i u Bosni i Hercegovini - rekao je Vulin, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

Dovođenje Borisa Miloševića na kninsku tvrđavu, da bi učestvovao u proslavi godišnjice "Oluje", u kojoj je iz Hrvatske proterano 250.000 Srba, ministar Vulin vidi kao poruku Hrvatske za predsednika Vučića, u kojoj se kaže da "hrvatski Srbi" nisu deo jedinstvenog političkog prostora Srbije i Srba.

- Svi smo deo jedinstvenog političkog prostora. Mi smo jedan narod. Ne možete doneti ni jednu odluku, a da ne razmišljate kako će se odnositi na druge delove srpskog naroda. Ne živimo u jednoj zemlji, voljom velikih sila, ne našom voljom, ali pravimo srpski svet - rekao je ministar Vulin.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading