HRVATIMA SMETA DAN SRPSKOG JEDINSTVA: Jutarnji list novi praznik okarakterisao kao OŽIVLJAVANJE VELIKE SRBIJE!

Autor: Tanjug, Republika

Vesti

27.09.2020

03:53

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Posle profesora na Univerzitetu u Tuzli, Envera Halilovića, koji je izjavio da srpski predsednik Aleksandar Vučić na ovom prostoru "obnavlja Dušanovo carstvo", zagrebački Jutarnji list takođe u fokus stavlja novoustanovljeni praznik Dan srpskog jedinstva u kojem vidi pokušaj oživljavanja ideje "velike Srbije".

Slobodan Milošević

List navodi da se uporedo sa uvođenjem novog praznika, tokom predizborne kampanje u Crnoj Gori pojavila nova sintagma "srpski svet", koja se odnosi na "svekoliku povezanost Srba u regiji sa sadašnjom vladajućom politikom u Srbiji" i dodaje da je sve pozajmljeno "iz sličnih ideološko-nacionalnih matrica".

Autor poredi sintagmu "srpski svet" sa politikom "ruskog sveta", koju, kako kaže, kremaljski ideolozi već godinama promovišu prema istočnoslovenskim susedima, a Dan srpskog jedinstva sa mađarskim Danom zajedništva, kojim se prema mađarskom tumačenju žali za “izgubljenim” teritorijem Ugarske monarhije na osnovu Tiaronskog sporazuma.

U tekstu piše da se čini da je sve to samo eufemizam za "staru etničko-ideološko-osvajačku politiku iz vremena Memoranduma SANU i ratničkih pohoda Slobodana Miloševića".

Jutarnji tvrdi da se granice “srpskog sveta” i ono gde sve treba praznovati Dan jedinstva "nekako se začudno podudaraju s memorandumskim granicama velike Srbije" i smatra da se "Vučićeva Srbija se nije otarasila tih ideja".

- I “srpski svet” i “Dan srpskog jedinstva” usmjereni su k jednom cilju - stvaranju od Aleksandra Vučića matice regionalnog srpstva, odnosno proizvodnju vožda svih Srba, ovog puta uspešnog, a ne gubitnika poput Miloševića - smatra autor.

Prema njemu, termin "srpski svet" ima isto značenje kao i "velika Srbija", ali da je osmišljen da ga ublaži, jer je "potpuno je jasno da termin velika Srbija ne izaziva međunarodne simpatije i da ima vrlo loše konotacije iz vremena ratova 90-ih".

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading