Profesor-prevarant! Napao Malog za plagijat, a kod njega sve lažno

Autor:

Vesti

21.10.2019

17:50

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Napada i optužuje druge za plagijate, a on je najveći muljator. Student Ekonomskog fakulteta u Beogradu Aleksandar Jakšić u bukvalnom smislu te reči demolirao je argumentima profesora Rašu Karapandžu i dokazao da njegov doktorat nije validan. Karapandža je, inače, inicijator i predvodnik kampanje protiv ministra finansija Siniša Malog.

RepublikaFoto: ST/V. LUKIĆ/N1/Printscreen
Siniša Mali / Raša Karapandža

Nakon skandala sa profesorkom Ekonomskog fakulteta Danicom Popović, student Aleksandar Jakšić, koji je protiv nje podneo prijavu, doneo je, gostujući u "Hit tvitu" na TV Pink ekskluzivne informacije o profesoru finansija na EBS Business School u Visbadenu Raši Karapandži. Dokazi koje je izneo pokazuju da bi doktorska disertacija prof. Karapandže mogla biti osporena.

Slučaj Karapandžinog doktorata Jakšić je, kako kaže, otkrio istražujući slučaj profesorke Popović. Kako je rekao, protiv pokretanja postupka protiv nje bila su dva profesora, dok su dva bila uzdržana. Protiv su bili Dejan Šoškić i Milojko Arsić, a uzdržani Boško Živković i Branko Urošević. Kaže da je, istražujući, došao do stvari koje su svima njima zajedničke.

RepublikaFoto: youtube.com/Studio B
Aleksandar Jakšić

- Prva je bila centralna banka, nakon toga je bila firma Centar za investicije i finansije, a onda sam tražio jednu osobu koja ih sve spaja - profesor Raša Karapandža. Upravo je on navodno otkrio plagijat ministra Siniše Malog. Reč je o profesoru ekonomije koji je završio astrofiziku - objasnio je Jakšić, pokazujući dokumenta koja je nabavio na Ekonomskom fakultetu, gde je Karapandža nostrifikovao diplomu.

Karapandža morao da bude glavni autor u sva tri eseja koja je objavio, a to nije ni u jednom

Jakšić je pokazao Karapandžinu diplomu astrofizike, a zatim i diplomu master studija sa prosekom 8,01 i objasnio: - Da biste upisali doktorske studije na Univerzitetu u Beogradu, morate imati prosečnu ocenu veću od osam, dakle, jedva se provukao. Interesantno je da je prof. Karapandža objavio samo jedan samostalni rad.

Potom je pokazao i Karapandžin doktorat, koji se sastoji iz tri eseja iz oblasti finansijske ekonomije. - I Univerzitet u Beogradu i u Pompeu Fabri to dozvoljavaju, ali uz dva uslova. Prvi je kvalitativni: mora postojati logička povezanost između radova, a drugi uslov, koji je i ključni, kaže da u tim situacijama morate biti prvi autor u svim radovima - objašnjava Jakšić, pokazujući sva tri rada, od kojih ni u jednom Karapandža nije naveden kao prvi autor.

Kako je rekao, već je to dovoljno za poništavanje doktorata: - Njemu samo zbog ovoga treba da se poništi doktorska disertacija jer nije valjana i po pravilima. Treći rad objavljen je u časopisu za fiziku, a govorimo o profesoru ekonomije. On je u ovom radu naveden kao treći autor. Dakle, oni koji ukazuju na nepravilnosti najprljaviji su među nama.

Jakšić je dalje nastavio da objašnjava Karapandžinu podvalu, navodeći da je ovaj 2010. godine poslao zahtev za priznavanje strane visokoškolske isprave i kao razlog naveo zaposlenje. - Po svaku cenu želi da dođe na Ekonomski fakultet, koji pravi stručnu komisiju, među čijim članovima je prof. Boško Živković. To je druga osoba koja je iznosila neistine o meni i na čelu je komisije. Ova komisija šalje izveštaj Nastavno-naučnom veću, u kojem se ostalih pet autora ne pominju, već samo Karapandža. Pitao sam se zašto, a onda sam ušao na APR i otkrio sukob interesa. Članovi Centra za investicije i finansije su Miloš Božović i prof. Karapandža. Slučajnim klikom na zabeleške otvori mi se: "Upisuje se u registar privrednih subjekata ugovorom o prenosu upravljačkih prava od 1. jula 2011, kojim prenosilac Boško Živković iz Beograda prenosi pravo upravljanja nad udelom od pet odsto na Miloša Božovića, a do prestanka vršenja javne funkcije predsednika saveta guvernera Narodne banke" - kaže Jakšić.

Objašnjava da je ovo strogo kršenje kodeksa profesionalne etike, prema kojem članovi komisije ne smeju na drugi način biti povezani.

- Ako ste na funkciji predsednika saveta guvernera i ako zamrzavate vaše mesto u nekoj firmi, a ta firma se bavi razvojem softvera koji koriste banke koje vi kontrolišete, onda je to posao za policiju - kaže student.

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (4)

Loading
Ana

21.10.2019 18:11

Lopov misli da su svi ljudi isti kao on - da su lopovi. Pa neće da može.

Odgovori 14 0
Mario

21.10.2019 19:07

Takvi kreteni i napadaju postene ljude!

Odgovori 14 0
Mia

21.10.2019 19:10

Odavno smo mi znali to!

Odgovori 14 0
cudna suma

22.10.2019 04:57

Isplivace oni na povrsinu.