Britanski ekspert za Balkan poručuje za Srpski telegraf: Džonson već ima svoj tim za Kosovo!

Autor:

Vesti

30.07.2019

03:53

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Džejms Ker Lindsi, istraživač i predavač na čuvenoj londonskoj školi ekonomije i političkih nauka i jedan od najboljih britanskih poznavalaca prilika na Balkanu, u intervjuu za Srpski telegraf otkriva ko će se u novom sastavu britanske vlade Borisa Džonsona najviše baviti ovim regionom i odnosima sa Srbijom.

RepublikaFoto: Tanjug/Z. ŽESTIĆ
Boris Džonson i Aleksandar Vučić

Prema rečima eksperta za Balkan, tu ulogu Boris Džonson, prijatelj Aleksandra Vučića, najverovatnije će prepustiti novom šefu diplomatije Dominiku Rabu i ministru za Evropu Kristoferu Pinčeru. Lindsi ocenjuje i da je Džonsonova poseta Srbiji sasvim realna.

Aleksandar Vučić kaže da je novi premijer Velike Britanije Boris Džonson prijatelj Srbije. Da li verujete da ovo prijateljstvo može pomoći da se uspostavi bolji odnos dveju zemalja?

- Svakako mislim da je premijer Džonson prijatelj Srbije. Često je govorio o svom iskrenom poštovanju prema vašoj zemlji. Isto tako, za vreme dok je bio ministar inostranih poslova bilo je jasno da se interesovao za Srbiju i da podržava bliskije veze između Britanije i Srbije. Stoga se nadam da bi to moglo da doprinese daljem poboljšanju odnosa. Međutim, važno je zapamtiti da će se on još dugo fokusirati na Bregzit. Ne mislim da će on preuzeti direktnu ulogu u širim spoljnopolitičkim pitanjima. Mada opet, nikad se ne zna. Kao deo njegove globalne poruke Velike Britanije, moguće je da ćemo ga videti u Srbiji.

U seriji oštrih članaka Džonson je svojevremeno osudio NATO bombardovanje Srbije.

- Bilo je jasno da se on protivi bombardovanju. Međutim, teško je sada znati šta on misli o tome ili šta bi mogao da promeni ili šta bi promenio ako i dalje veruje da je to pogrešno.

Foto: Tanjug/Z. ŽESTIĆ
Džejms Ker Lindsi

Srbija je vodeća zemlja u regionu na putu ka članstvu u Evropskoj uniji. Hoće li Džonson podržati ulazak Srbije u EU?

- Kao stvar spoljne politike, Velika Britanija je kontinuirano podržavala napore svih zemalja zapadnog Balkana da se pridruže EU. Zvaničan stav je bio da je Velika Britanija glasala da napusti EU iz svojih razloga, ali je poštovala pravo drugih da sami donose odluke. Ne mislim da će se to promeniti. Ono što će se promeniti jeste sposobnost Velike Britanije da odluči o putu pridruživanja Srbije EU. Od trenutka kada Britanija napusti EU, gubi bilo kakvu moć da utiče na taj proces.

Moguće je da novog britanskog premijera uskoro vidimo u Srbiji

Može li Džonson svojim uticajem da pomogne Srbiji u pronalaženju kompromisa za Kosovo?

- Ponavljam, mislim da će biti teško videti ga kako se direktno interesuje za pitanja izvan Bregzita. Veće pitanje će biti uloga novog ministra spoljnih poslova Dominika Raba i novog ministra za Evropu Kristofera Pinčera. Uzgred, Rab je zapravo radio na pitanjima ratnih zločina vezanih za bivšu Jugoslaviju kada je ranije u karijeri bio pravni savetnik u ministarstvu spoljnih poslova. Biće zanimljivo videti da li se to odražava u njegovom pristupu regionu.

Da sam predsednik, rešio bih tri stvari

Na hipotetičko pitanje šta bi uradio ukoliko bi se našao na čelu Srbije, Ker Lindsi je krajem februara za Srpski telegraf odgovorio:

- Pristupanje EU, podsticanje stranih investicija i rešavanje Kosova. Uzete zajedno, ove tri stvari će u potpunosti transformisati Srbiju i zaista će je učiniti glavnim akterom u regionu.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading