Poznati pitanjima rešetali ministra finansija: Najviše volim da zapevam "Vidovdan"!

Autor:

Vesti

29.12.2018

04:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U razgovoru za Srpski telegraf ministar finansija Siniša Mali priseća se sa kojim izazovima se suočavao dok je bio gradonačelnik Beograda, na koje probleme nailazi sada kada vodi komplikovan sektor finansija, te sa kojom lakoćom iz odela uskače u sportsku opremu i trči kilometre i kilometre...

RepublikaFoto: ST/Vlada LUKIĆ
Siniša Mali

Kako navodi, cilj mu je da sledeće godine istrči maraton u Berlinu, a najviše je ponosan na to što je kao gradonačelnik postigao da Beograd finansijski bude uspešniji od Zagreba i lider u regionu.

Aleksandar Vulin, ministar odbrane

*Seks pistols ili Ramonsi? Pankrti ili Pekinška patka?

- Seks pistols, Pekinška patka.

RepublikaFoto: Tanjug/S. RADOVANOVIĆ
Goran Vesić

Goran Vesić, zamenik gradonačelnika Beograda

*Kako doživljavaš izveštaj agencije Mudis, koja je uporedila finansijske performanse Beograda i Zagreba, a koja ukazuje da Beograd ima smanjenje duga, veći rast prihoda i bolji potencijal od Zagreba?

- Izveštaj agencije Mudis je još jedna potvrda onoga o čemu govorimo sve ove godine - da je Beograd postao lider u regionu i da je ekonomska politika kojom smo uspeli da spasemo grad od finansijskog kraha bila ispravna. Vratili smo nagomilane dugove prethodne gradske vlasti, konsolidovali javna preduzeća, smanjili javni dug. Beograd je postao bolje mesto za život, što potvrđuju i izveštaji renomiranih rejting agencija, tako da slobodno mogu da kažem da sam ponosan na postignute rezultate. Verujem da će Beograd i dalje ići u istom smeru.

RepublikaFoto: Tanjug/D. KUJUNDŽIĆ
Zorana Mihajlović

Zorana Mihajlović, ministarka saobraćaja

*Kako si se osećao kreirajući budžet za 2019. tek što si postao ministar finansija i imaš li vremena za svoju decu?

- Kreiranje budžeta je ozbiljan i odgovoran posao kome morate da se posvetite 100 odsto. To mi nije nimalo teško palo jer sam se i u prethodne četiri godine u gradu Beogradu detaljno bavio svakim budžetom i to je ono što najviše volim da radim. Veoma sam zadovoljan budžetom koji smo napravili, kao i setom reformskih zakona koji su usvojeni u Skupštini Srbije. Vremena za decu se uvek mora imati, ali, nažalost, nikada ga nema dovoljno. Nedostaje mi da više budem sa njima i uvek želim samo još pet minuta da uživam u njihovim pričama, pitanjima, osmesima, nestašlucima...

Branko Ružić, ministar državne uprave

*Šta je izazovnije, voditi računa o finansijama Beograda ili Srbije?

- Različite su vrste izazova sa kojima sam se susretao kao gradonačelnik i sada kao ministar finansija. Kada sam izabran za gradonačelnika, preda mnom je bio težak zadatak da Beograd spasemo od bankrota, da vratimo nagomilane dugove i rešimo probleme u svim sektorima. Sa druge strane, kada sam postao ministar finansija, Republika Srbija je već bila finansijski konsolidovana i na dobrom ekonomskom putu. Zato sada imamo novi izazov, da održimo visoke stope privrednog rasta i da osiguramo dalji prosperitet naše zemlje.

Predrag Sarapa, voditelj

*Hoćete li da istrčite još neki maraton, ali bez odmaranja i bez vode?

- Postavio sam sebi cilj da istrčim maraton u Berlinu u septembru 2019. godine i nadam se da ću ga uspešno i realizovati. A da li ću ga istrčati da ne pijem vodu? Neću jer je voda neophodna i treba da imate plan hidriranja i da pijete redovno tečnost kako ne biste dehidrirali. Važno je zdravlje pre svega.

RepublikaFoto: ST/N. PANČIĆ
Dušan Džakić

Dušan Džakić, MMA borac

*Da li će se izdvojiti neophodna novčana suma za postavljanje rampi i signalizacije duž pruga u cilju povećanja bezbednosti u saobraćaju?

- Nadležne institucije i stručnjaci konstantno analiziraju bezbednost pružnih prelaza u našoj zemlji, kojih ima oko 2.200, i svake godine se dodatno obezbedi nekoliko stotina prelaza. Naravno da ćemo kao Ministarstvo finansija izdvojiti novac u tu svrhu ako nam to budu tražile institucije koje su nadležne za taj posao.

Stanislav Karasi, fudbalska legenda

*Zemlja vredi onoliko koliko ima obrazovanih ljudi. Da li su realnija značajnija ulaganja u naše školstvo?

- Veliki sam pobornik ulaganja u obrazovanje jer ulaganje u obrazovanje jeste ulaganje u našu decu, u budućnost, u razvoj i napredak naše zemlje. Budžet Ministarstva prosvete za 2019. godinu je veći nego prethodne godine, a nastavićemo i dalje da ga povećavamo. Iz godine u godinu povećavamo fondove za stipendije, a posebno bih izdvojio program dualnog obrazovanja, koji mladima stvara bolje uslove za zaposlenje. Dosta toga je urađeno i po pitanju digitalizacije u obrazovanju, izdvojen je novac za digitalne učionice. Obezbeđena su sredstva i za Naučno-tehnološki park u Novom Sadu.

Naravno, nastavljamo sa obnovom škola i školske infrastrukutre. Tako je u Srbiji u protekle dve godine obnovljeno 870 školskih objekata, u šta je uloženo više od 17,5 milijardi dinara. Naravno, nastavićemo sa obnovom škola i školske infrastrukture jer našoj deci moramo stvoriti najbolje moguće uslove za obrazovanje.

Bogdan Obradović, bivši selektor teniske reprezentacije Srbije

*Koji vam je bio najteži trenutak u karijeri?

- Najteže trenutke u karijeri preživljavao sam kada su napadali moju porodicu, kada su pominjali moju decu. To je nešto što mi i dan-danas najteže pada i čega ne želim ni da se prisećam.

Boban Jevtić, direktor Filmskog centra Srbije

*Kako gledate na mogućnosti razvoja kreativnih industrija, posebno audio-vizuelnih delatnosti?

- Za nas su kreativne industrije veoma važne jer predstavljaju najbrže rastuću privrednu granu u Republici Srbiji i daju izuzetnu šansu za još brži i intenzivniji razvoj naše zemlje. Država prepoznaje značaj kreativnih industrija i spremni smo da razgovaramo i pomognemo taj sektor, koji podiže konkurentnost naše privrede i podstiče zapošljavanje.

Damir Handanović, direktor Centra beogradskih festivala

*Koju pesmu najviše volite da zapevate?

- Moram da priznam da je ovo za mene teško pitanje, ali neka to bude "Vidovdan".

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (2)

Loading
Zara

29.12.2018 18:02

Zna Mali kako da se izbori.

BRUNO

29.12.2018 22:46

Sinisa ima odgovor na svako pitanje.