ZAPANJUJUĆE BROJKE: Godišnje se u Srbiji izvrši oko 160.000 abortusa

Autor: Tanjug

Vesti

27.08.2018

22:17

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Prema zvaničnim podacima, u Srbiji je prošle godine izvršeno više od 16.000 abortusa. Stručnjaci pak tvrde da ih je bilo i čak deset puta više, samo nisu prijavljeni. Iako razlozi za prekid trudnoće mogu biti različiti, lekari upozoravaju da ishod u nekim situacijama može biti i koban.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Specijalista ginekologije i akušerstva dr Snežana Rakić objašnjava da u Srbiji ima previše prekida trudnoća jer ljudi jednostavno ne koriste kontracepciju, dok je u zapadnim zemljama to svedeno na minimum.

- Imate zemlje na Zapadu, kao što je Francuska, gde nijedna žena ne ostane trudna ako to ne želi! Metode kontracepcije su mnogobrojne i treba raditi na prosvećivanju naroda i promociji najrazličitijih metoda zaštite od neželjene trudnoće. Takođe, metode koje se kod nas koriste za prekid trudnoće na Zapadu su prevaziđene jer se tamo radi medikamentozni prekid u kontrolisanim uslovima. Ključ je u edukaciji, toliko sad ima sredstava za kontracepciju i moramo ih stalno promovisati i među muškarcima i među ženama, a posebno među omladinom - kaže Rakić.

Prema njenim rečima, pri ovoj intervenciji mora se strogo poštovati Zakon o zdravstvenoj zaštiti stanovništva, koji propisuje da abortus mogu da izvrše samo one ustanove koje imaju operacionu salu.

- Ta intervencija traje kratko, ali nimalo nije naivna, može da dođe do povrede krvnih sudova, materice i do jakog krvarenja, pa je operaciona sala nužna i može nekom spasti život. Takođe, nažalost, može da dođe do mnogobrojnih drugih komplikacija, od kojih je jedna i sterilitet, ali i psihološke traume. Uslovi u kojima se odvija prekid trudnoće moraju da budu u stručnom i bezbednosnom interesu žene - insistira Rakićeva.

Zvanične statistike o broju abortusa nema jer privatne ustanove nemaju obavezu da prijavljuju tu intervenciju državi, a upravo se kod njih uradi najviše tih intervencija.

Nedavno je u Opštoj bolnici u Užicu uhapšen ginekolog zbog sumnje da je pacijentkinji u 17. nedelji prekinuo trudnoću i zauzvrat od nje primio 570 evra. Nadležni najavljuju da će prekidi trudnoće uskoro moći da se obavljaju samo po zakonskoj proceduri i samo u ovlašćenim institucijama.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading