SRBIJA 61. U SVETU PO BROJU MRTVIH: Sve zemlje regiona imaju više preminulih od koronavirusa na milion stanovnika

Autor:

Vesti

21.01.2021

22:15

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U Srbiji od virusa KOVID-19 umire mnogo manje nego u drugim zemljama regiona, pokazuju zvanični podaci Svetske zdravstvene organizacije (SZO). Po broju žrtava na milion stanovnika, naša zemlja je na 61. mestu u svetu, dok je, na primer, Slovenija četvrta, BiH šesta, Severna Makedonija deveta, Bugarska 12, Crna Gora 13, Mađarska 14, Hrvatska 18. i tako dalje...

RepublikaFoto: Tanjug
Foto: Ilustracija

Time, u svakom slučaju, padaju u vodu svakodnevne optužbe koje stižu sa društvenih mreža i od dela opozicije da se naš zdravstveni sistem loše nosi s pandemijom, da nema dovoljno opreme, lekova...

O tome je govorila i premijerka Ana Brnabić, koja je poručila da se Srbija, tokom koronakrize, pozicionirala kao jedna od najozbiljnijih zemalja na svetu.

RepublikaFoto: Tanjug/S. RADOVANOVIĆ
Ana Brnabić

- Nismo imali nestašicu ni lekova ni hrane, ničega što je bilo potrebno. Slike poput onih koje smo gledali čak i u mnogo razvijenijim zemljama kod nas nismo videli. Naši građani su velikim trudom države i predsednika i Vlade bili pošteđeni toga - kazala je Brnabićeva, dodajući da joj se čini da smo prošli mnogo lakše od drugih zemalja.

Drugi put se zarazio i umro

U Nemačkoj je registrovan prvi smrtni slučaj nakon druge zaraze koronavirusom, što je prvi put da se tako nešto desi u toj zemlji, a treći put u svetu. Preminuli je prvi put od korone oboleo u aprilu prošle godine, a drugi put u decembru. Imao je 73 godine.

Ističe i da je u našoj zemlji u svakom trenutku bilo svega.

- Nismo pitali koliko košta, odvajali smo novac iz budžeta i svako kome je bio potreban neki lek taj lek je i dobio i nije platio ništa - kaže premijerka.

Dodaje da smo zemlja koja je najviše imala hospitalizovanih u svetu jer su lekari iz predostrožnosti, boreći se za svaki život i zdravlje ljudi, čim krene upala pluća hospitalizovali.

- Paraleleno s tim smo nabavljali vakcine, koje su sve plaćane, i to avansno. Zahvaljujući tome, u zemlji sada imamo tačno 1.054.950 vakcina - zaključuje premijerka.

Sputnjik-V će se praviti kod nas

Ministar za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović posetio je proizvodne kapacitete "Generijuma", najvećeg ruskog proizvođača vakcine sputnjik-V, u Vladimirskoj oblasti u Rusiji, i poručio da su započeli zvanični razgovori o proizvodnji te vakcine na teritoriji Srbije.

Popović je, sa stručnjacima iz Instituta "Torlak" i Ministarstva zdravlja, održao sastanak sa generalnim direktorom "Generijuma" Danilom Taljanskim, koji je potvrdio spremnost ruske strane da izvrši transfer tehnologija i pomogne u obuci srpskih kadrova.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading