SAZNAJEMO KADA ĆE POČETI POPUŠTANJE RESTRIKCIJA: Mere padaju 1. februara

Autor:

Vesti

21.01.2021

04:42

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Popuštanja mera neće biti pre 1. februara, ali će od tog dana restrikcije biti ublažene ukoliko brojke do tada ne budu rasle, saznaje Srpski telegraf.

RepublikaFoto: ST/V. LUKIĆ

Mada su mnogi očekivali da će krizni štab na sednici koja je održana u utorak odobriti produžetak rada ugostiteljskih objekata, bilo je jasno da to nije realna opcija. Prema informacijama našeg lista, o tome se na sastanku u Palati Srbije nije razgovaralo.

MNOGO NEPOZNANICA

- Dogovor je još odranije bio da se sačeka da prođu slave Sveti Jovan i Sveti Sava i da se vidi kakvi će biti efekti polaska dece u školu. To su trenutno velike nepoznanice, bez obzira na to što je procenat zaraženih u odnosu na broj testiranih pao na 15-20 odsto. Činjenica je da su bolnice i dalje relativno pune, sa više od 5.000 hospitalizovanih, i da je mnogo pacijenata na respiratoru - objašnjava jedan od članova kriznog štaba i dodaje da iskustva drugih zemalja pokazuju da treba biti izuzetno oprezan:

- Setimo se samo da je Slovenija objavila da je pobedila koronavirus, a da su mesec dana posle toga brojali na desetine mrtvih u jednom danu.

Rusi će vakcinu davati kao kapi za nos ili dezodorans

Istraživački institut za grip ruskog ministarstva zdravlja objavio je da razvijaju vakcinu protiv virusa KOVID-19 koja će se davati kroz nos ili čak nanositi u spreju poput dezodoransa i da su prva ispitivanja pokazala da je ona efikasna i bezbedna.

- Istraživački institut za grip nastavlja pretklinička ispitivanja svoje vakcine protiv KOVID-19. Do sada smo dobili dobre rezultate u pogledu bezbednosti i imunogene efikasnosti. Efikasnost vakcine protiv infekcije koronavirusom ispituje se na različitim životinjskim modelima - rekao je portparol instituta za rusku državnu agenciju TASS, ističući da će vakcina biti u obliku kapi za nos ili spreja.

Kako ističe naš sagovornik, 1. februar je uzet kao datum kada će biti napravljen novi presek.

- Ukoliko se sadašnji trend nastavi, do tada bi broj zaraženih na dnevnom nivou trebalo znatno da padne. Svi se nadamo da će biti tako i da ćemo od 1. februara moći da dozvolimo rad kafića, restorana i tržnih centara bar do 22 časa. Međutim, zabrana za rad noćnih klubova važiće i dalje. Ono gde bi takođe moglo da dođe do popuštanja jesu i sportski događaji. Ako sve bude u redu, publika bi mogla početi da se vraća na tribine, isprva u redukovanom broju, a kasnije i u većem. Posebno se to odnosi na takmičenja na otvorenom - precizira naš sagovornik.

 

 

 

Prema rečima epidemiologa Predraga Kona, mnogo toga će zavisiti i od dinamike vakcinacije.

- Epidemiološka situacija još se tretira kao nepovoljna i nesigurna. Sastajaćemo se ubuduće prvenstveno zbog vakcinacije i praćenja eventualnih problema u toj oblasti - istakao je on i naglasio da je za celu Srbiju najvažnije da se što pre sprovede masovna imunizacija.

Vučić: Sve za život Srbije!

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić oglasio se na Instagramu i podelio s građanima lepe vesti.

- Dragi narode, želim da vas obavestim da sam posebno ponosan i da s vama podelim radost da smo od jutros do sada, do 13 sati, uspeli da vakcinišemo više od 13.000 ljudi. Fantastičan dan za Srbiju! Posebno sam srećan što sam dobio izveštaje sa Beogradskog sajma da su naročito naši najstariji sugrađani bili ponosni na svoju Srbiju, na sistem koji smo napravili, na to da su čekali kratko vreme, da su dobili čaj, da su imali najbolju uslugu lekara i medicinskog osoblja i da su svi rekli da nikada svojom Srbijom nisu bili zadovoljniji. Sve za zdravlje Srbije, sve za život Srbije - poručio je Vučić.

NEĆE SAM OTIĆI

Kako je rekao, virus sam neće otići, već ga moramo oterati vakcinacijom. Da me je neko pre šest meseci pitao da li će se ovo dešavati u januaru, rekao bih da nema šanse. Ja sam sada ogroman optimista iako možda ne izgledam tako - rekao je dr Kon.

Međutim, dok se u Srbiji, možda ne razmišlja, ali se spekuliše o ublažavanju mera, nemačka kancelarka Angela Merkel i premijeri 16 nemačkih pokrajina dogovorili su se o još strožem lokdaunu, koji će trajati do 14. februara. Do tada neće raditi većina trgovinskih objekata, škole, kulturne ustanove... U prevozu je zabranjeno nošenje običnih, platnenih maski ili šalova, kao zamene za medicinske maske. Pominje se čak i zabrana izlaska iz kuće, osim u slučaju odlaska na posao ili u nabavku.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading