DRAMATIČNO! Šokantni rezultati najvećeg svetskog istraživanja o posledicama Kovida-19: SVAKI TREĆI SE POSLE KORONE VRATI U BOLNICU!

Autor:

Vesti

19.01.2021

04:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Svaki treći hospitalizovani pacijent oboleo od korone u periodu od pet meseci nakon izlečenja ponovo dospe u bolnicu. Svaki osmi koji preleži koronu u tom roku umre.

RepublikaFoto: Tanjug
Foto: Ilustracija

Velika studija urađena u Engleskoj donela je šokantne rezultate. Stručnjaci sa univerziteta u Lesteru, odnosno odseka za nacionalnu statistiku, najvećeg takve vrste u Velikoj Britaniji, obuhvatili su u studiji 47.780 obolelih od KOVID-19, koji su u prvom talasu ovog virusa završili u bolnici. Praćeni su pet meseci, i u tom periodu 29,4 odsto ih je ponovo moralo u bolnicu zbog raznih drugih problema. Njih 12,3 odsto (od 47.780) umrlo je unutar tih 140 dana.

UŽASNI EFEKTI

Razarajući efekti koronavirusa izazvali su kod mnogih od njih i nakon izlečenja od KOVID-19 mnogobrojne posledice. Najčešći su, kažu engleski stručnjaci, bili srčani problemi, dijabetes i bolesti jetre.

Glavni autor studije, profesor Kamleš Kunti izjavio je za britanski list Telegraf da je ovo bilo najveće svetsko istraživanje dugotrajnih promena koje izaziva KOVID-19.

- Ljudima izgleda da su se oporavili. Odlaze kući iz bolnice i žele da nastave sa svakodnevnim životom onako kako su navikli. Međutim, veliki broj njih uskoro ponovo završi u bolnici. Neki i umru. Ovo su veliki brojevi, nismo očekivali takve rezultate - objašnjava Kunti.

Neke od posledica nakon izlečenja

- srčani problemi

- dijabetes

- problemi s jetrom

- fibroza pluća

- dugotrajni gubitak čula mirisa i ukusa

- brzo zamaranje

- kratak dah

- nesanica

- opadanje kose

- gubitak apetita

- anksioznost

- problemi s pamćenjem i koncentracijom

- slabljenje funkcije bubrega

Foto: Tanjug
Prof. dr Marija Zdravković

Dr Zdravković: Pluća, srce, jetra, bubrezi...

Prof. dr Marija Zdravković, direktorka KBC Bežanijska kosa, upozoravala je da kod nekih pacijenata ostaju dugotrajne posledice nakon što preleže koronavirus.

- Nažalost, postoji jedan broj pacijenata koji zbog izuzetno teških formi ove bolesti i zbog imunog sistema koji je bio ranjiv prema ovoj bolesti razvijaju izraženije posledice, koje se obično ogledaju u fibrozi pluća. Često nam pacijenti kažu i da imaju problem sa jetrom. Poznato je da napada i bubrežno tkivo i da se razvijaju bubrežne insuficijencije. Takođe, srčani mišić je izrazito plemenito tkivo, postoji veza između srca i pluća i ta dva organa zajedno funkcionišu da bi svaka ćelija našeg tela dobila dovoljno kiseonika. A pošto je KOVID najveći borac protiv ulaska kiseonika u naše telo, on, pre svega, oštećuje ta dva organa - rekla je dr Zdravković.

"Džonsonova" vakcina u jednoj dozi

Vakcina kompanije "Džonson & Džonson", koja se daje u samo jednoj dozi, za razliku od drugih, u narednih mesec i po trebalo bi da bude registrovana i dobije dozvolu za upotrebu.

Iz ove kompanije su stigli obećavajući rezultati jednog dela završne studije, po kojima je zabeležena efikasnost od 90 odsto. Vakcinu je primilo 805 dobrovoljaca i kod njih se nakon 29 dana razvio delimični, a posle 57 dana stopostotni imunitet.

NEMA PRAVILA

Profesor Kunti ne krije da je posebno iznenađen širokim dijapazonom dijagnoza zbog kojih se ljudi vraćaju u bolnice.

- Kod mnogih se javlja dijabetes tipa 1, nisu retki ni oni koji dobiju tip 2. Srčani problemi su vodeći uzrok smrti kod onih koji preminu u roku od 140 dana nakon negativnog testa i napuštanja bolnice.

Kako navode autori studije, da ne bi bilo nikakve dileme, u ove brojke ponovo hospitalizovanih i preminulih nisu uračunati oni koji umru u periodu od 28 dana nakon negativnog testa. Za njih se smatra da su umrli od korone.

 

 

 

Do sličnih rezultata, kao britanski stručnjaci, došle su i njihove kolege u Francuskoj, doduše na mnogo manjem uzorku. Grupa istraživača analizirala je posledice koje je KOVID ostavio čak i na pacijente koji nisu morali da budu bolnički lečeni i došla do zaključka da je kod nekih trajno narušeno zdravlje. Francuzi su se, međutim, najviše bavili posledicama na plućima i nisu previše analizirali stanje drugih organa kod pacijenata dva-tri meseca nakon što su zvanično izlečeni.

Da je reč o potpuno nepredvidivoj bolesti, pokazuje i slučaj pacijenta iz Milana, jedinog takvog u svetu, koji je pre dvadesetak dana preminuo nakon što je 280 dana bio pozitivan na koronu. Kako su saopštili italijanski lekari, njemu je rađeno nebrojeno testova i nijednom rezultat nije bio negativan. Imao je i pridružene bolesti. Doktori, bar zasad, nisu uspeli da na bilo koji način objasne ovaj slučaj.

Danas krizni štab, neće biti popuštanja mera

Predsednik Aleksandar Vučić i premijerka Ana Brnabić predsedavaće danas sednici državnog vrha i operativnog tima za vakcinaciju. Sednica počinje u osam sati u Palati Srbija.

Danas u 14 časova biće održana i sednica kriznog štaba na kojoj će biti analizirani efekti postojećih mera i eventualno usvojene neke nove. Kako saznaje Srpski telegraf, malo je verovatno da će biti nekog većeg popuštanja. Prema informacijama našeg lista, zbog polaska đaka u školu i predstojeće slave Sveti Jovan, o popuštanju se neće ni raspravljati pre kraja meseca.

Imunolog i član kriznog štaba Srđa Janković izjavio je da je cilj sastanka da se analizira situacija, pa će se tek onda videti da li je potrebno nešto menjati.

- Struka neće zagovarati popuštanje mera jer još postoji potencijal da se epidemija rasplamsa, i dalje su visoki brojevi zaraženih, bolnice se nisu ispraznile, a i dalje je dosta preminulih na dnevnom nivou - poručio je Janković.

U Kaliforniji traže zabranu za "Modernu"

Erika S. Pan, vodeći epidemiolog američke savezne države Kalifornija, predložila je juče da se privremeno prekine davanje "Modernine" vakcine protiv koronavirusa zbog alergijskih reakcija.

- Imali smo veći broj alergijskih reakcija nego obično od "Modernine" vakcine, koja je distribuirana jednoj klinici. Deset osoba je zatražilo medicinsku pomoć u razmaku od 24 sata - otkrila je doktorka Pan.

Prljava kampanja hrvatskih medija

Hrvati ne mogu da prežale što Srbija jedina u Evropi ima gotovo 1,5 miliona vakcina, i to od tri različita proizvođača (Amerika, Rusija, Kina). Suočeni sa besom svoje javnosti zbog toga, u Zagrebu su pokrenuli prljavu kampanju protiv naše zemlje i vlasti u Beogradu.

Tokom celog jučerašnjeg dana Jutarnji list je kao udarnu vest držao intervju sa anesteziologom iz Kraljeva Radetom Panićem, poznatom po žestokim kritikama predsednika Aleksandra Vučića i kriznog štaba. On je nedavno zapretio i da će suditi doktoru Predragu Konu, a u razgovoru za Jutarnji list poručio je da nema nikakve sumnje da je "zdravstveni sistem u Srbiji pukao", što je izvučeno i kao naslov.

Sve bi to bilo u redu. Svako može da misli šta hoće, da pravi intervju s kim hoće, međutim, problem je što činjenice govore nešto sasvim suprotno. Primera radi, u Hrvatskoj je juče preminulo 39 ljudi, a kod nas 21. I tako je danima, sedmicama, mesecima. Kome je onda (ako je ikome) pao zdravstveni sistem, valjda je jasno.

RepublikaFoto: ST/N. MANDIĆ
Zaev i Vučić

Zaev: Hvala, braćo Srbi, što nam ustupate 8.000 vakcina

Premijer Severne Makedonije Zoran Zaev saopštio je da će toj državi stići 8.000 "Fajzerovih" vakcina, koje joj šalje Srbija.

- Reč je o ozbiljnom činu prijateljstva, Srbija želi solidarno da podeli s južnim susedom deo vakcina koje ima - napisao je Zaev.

Kako je istakao, u komunikaciji sa predsednikom Aleksandrom Vučićem dogovorili su da Severna Makedonija dobije 8.000 vakcina, koje je nabavila Srbija.

- Vučić je želeo da ovo bude donacija, ali smo se ipak dogovorili da ih platimo po nabavnoj ceni - naglasio je Zaev i dodao da je ovo srećna vest, imajući u vidu da su slali pisma i drugim zemljama za pomoć oko vakcina.

Zaev je izrazio zahvalnost u ime makedonskog naroda.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Virus koji jede pluca

20.01.2021 06:30

I od kog to respiratornog virusa najvise stradaju srce, jetra i dobija dijabetes. Covid-19 je virus (ili otrov) koji napada krv a kao posledica toga otkazuju organi koji su slabi. To se zna samo se ne objavljuje i kako im onda verovati za bilo sta drugo.