Udruženje sudija i tužilaca Srbije: Nacionalni konvent o EU diskriminiše brojna strukovna udruženja

Autor:

Vesti

18.12.2020

12:24

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Udruženje sudija i tužilaca Srbije (UST) ovim putem izražava nezadovoljstvo i oštro se protivi principima rada Nacionalnog konventa o EU, koji su rezultirali diskriminacijom niza relevantnih strukovnih udruženja, uključujući i UST, koje samo broji preko 600 aktivnih članova, budući da su ista onemogućena da ukažu na činjenice koje smatraju relevantnim za sagledavanje trenutne situacije u pravosuđu u okviru rada Konventa.

RepublikaFoto: Public

UST Vas ovim putem obaveštava da je pre više od dve godine apliciralo za učešće u Nacionalnom konventu o EU, kao i da do današnjeg dana, iako se radi o stalnom telu u okviru kojeg se vodi tematski struktuirana debata o pristupanju Republike Srbije Evropskoj uniji, u kojoj dobrovoljno i bez ograničenja učestvuju zainteresovane NVO, UST niko nije obavestio o ishodu podnete prijave, niti uključio u rad Konventa. Istovremeno, Udruženje sudijskih i tužilačkih pomoćnika Srbije (USTP), koje je u međuvremenu pridruženo UST, prestalo je da dobija pozive da prisustvuje sastancima Konventa, iako je zvanični bilo član istog.

Imajući u vidu sve navedeno, UST sa žaljenjem konstatuje da postoje indicije da se praćenje procesa evrointegracija u Republici Srbiji, iz nama za sada nepoznatog razloga, ograničava i čvrsto drži u krugovima istomišljenika, uz potpuno negiranje principa inkluzivnosti, što predstavlja suštinski gubitak za demokratske principe na kojima smatramo da evrointegracije počivaju. 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading