Srpski lekari pomažu obolelima da imaju potomstvo: Roditelji sa virusom HIV dobiju zdrave bebe!

Vesti

30.11.2018

18:55

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Parovi koji žive sa virusom HIV dolaze u Beograd iz celog sveta kako bi dobili zdravo dete! Jedinstvena metoda koju koriste naši lekari u Centru za tretman HIV pozitivnih žena, štiti plod u stomaku majke od virusa koji može izazvati smrtonosnu bolest sidu!

RepublikaFoto: e-stock/M. RAFAILOVIĆ
TIM STRUČNJAKA Oni brinu o zaraženim pacijentima

DECA IH VRATE U ŽIVOT

Jedinstvenom metodom, arteficijalnom insiminacijom, do sada je u Srbiji rođeno 35 zdravih beba. Ova metoda omogućava začeće ljudima koji imaju HIV, a poslednjih nekoliko godina toliko je uznapredovala da u Beograd dolaze i parovi iz zemlja van evropskog kontinenta.

- Oni kod nas dolaze očajni, tužni, uplašeni, ceo svet im je srušen, a onda ih posle dve godine vidim sa detetom, dođu da se jave, i tada mi je srce puno. Vidim da su pronašli smisao života, a to nema cenu. Ovo što radimo je jedinstveno za naš region. Radi se i u svetu, ali imamo pacijente iz drugih zemalja kojima je sigurnije da nisu na svom terenu jer većina bolest drži u tajnosti. Kroz centar je od 2003. prošlo preko 50 trudnica, a imali smo čak 35 zdravih beba - priča za Srpski telegraf dr Bojan Vasić, ginekolog, specijalista za obolele od HIV, koji odnedavno radi privatno, ali i dalje upućuje pacijente u centar u GAK Narodni front i na Šesto odeljenje Klinike za infektivne bolesti.

35 zdravih beba rođeno ovom metodom

I POZNATI NA TERAPIJI

Poslednja trudnica kojoj su rutinskim testiranjem dijagnostikovali HIV bila je u ovom centru pre dve godine.

Evo šta obuhvata tretman

Arteficijelna insiminacija podrazumeva metodu koja je delimično prirodan proces, a delom veštačka oplodnja. Žena se adekvatno pripremi terapijski i u određenom trenutku, minutu, obrađen uzorak partnera se posebnom tehnikom ubacuje u matericu. Buduća majka je u obavezi da prima pripremnu terapiju od sedmog dana ciklusa sve do ovulacije, svakodnevno. Ovom terapijom i ubrizgavanjem posebnim instrumentima, uzorak se u materici izoluje i štiti od prodora virusa i tako plod ostaje zdrav.

RepublikaFoto: e-stock/M. RAFAILOVIĆ
Tim stručnjaka

- Ostale znaju da imaju virus i pre insiminacije su na terapiji. Tokom tretmana kojim se pripremaju za trudnoću ne prestaju da piju lekove za HIV, a oni ne smetaju bebi. Sve je više heterologih parova, onih kod kojih jedan partner ima, a drugi nema virus. Bez zaštite ne smeju da imaju odnose, tako da do začeća ne može doći prirodnim putem. Od kada radimo arteficijelnu insiminaciju, nijedna beba nije bila pozitivna. Naši pacijenti su i iz Crne Gore, Hrvatske, BiH... Jako im je važno da ostanu anonimni jer među njima su brojne poznate ličnosti, kojima bi život bio uništen ako bi se saznalo da imaju virus - kaže dr Vasić, koji je poslednju pozitivnu trudnicu porodio pre mesec dana.

DR VASIĆ: Otkad radimo arteficijelnu insiminaciju nijedna beba nije bila pozitivna

U ovom centru trenutno su u pripremi tri para.

Ove godine 130 HIV zaraženih

U Srbiji je od početka godine kod 130 osoba dijagnostifikovana HIV infekcija, 41 osoba je obolela od side, a 12 je umrlo od posledica te bolesti, rečeno je u Institutu za javno zdravlje "Batut" povodom obeležavanja Svetskog dana borbe protiv side 1. decembra. Među novootkrivenima je 12 puta više muškaraca nego žena, a nezaštićeni seksualni odnos je i dalje najčešći put prenosa ovog virusa. U Srbiji trenutno ima 2.562 osobe s dijagnostikovanom HIV infekcijom, a procenjuje se da još oko 1.000 ljudi ne zna da je inficirano tim virusom.

- Među njima je i pacijentkinja koja je kao beba transfuzijom dobila virus HIV, kod nas je na tretmanu i sprema se za trudnoću - priča naš sagovornik.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading