BAJDENOVI PRVI PLANOVI: SAD planiraju da produže i pojačaju nuklearna ograničenja Iranu!

Autor: Mediji, Republika

Svet

21.01.2021

07:27

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nije dobto

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Novoizabrani predsednik SAD Džozef Bajden

SAD planiraju da produže i pojačaju nuklearna ograničenja prema Iranu diplomatskim putem i ova tema će biti deo razgovora predsednika Džoa Bajdena sa stranim saveznicima, rekla je danas portparolka Bele kuće, Džen Psaki.

Bajden je rekao da "ukoliko Teheran nastavi sa striktnim poštovanjem nuklearnog sporazuma iz 2015. godine - prema kojem je Iranu zabranjen nuklearni program, a zauzvrat bi ovaj zemlji bile ukinute sankcije - Vašington će poštovati sporazum takođe, preneo je Rojters.


-Predsednik je jasno stavio do znanja da kroz diplomatiju SAD žele da produže i pojačaju zabranu Iranu (po pitanju nuklearnog programa) i da reši druga važna pitanja. Iran mora da nastavi da sarađuje po pitanju nuklearnog ograničenja prema sporazumu-, rekla je Psaki.

 


Bivši predsednik Donald Tramp je napustio nuklearni sporazum sa Iranom 2018. godine, a Iran je zauzvrat postepeno kršio ograničenja dogovorena sporazumom.

Ineče prvi razgovor novog predsednika SAD Džoa Bajdena sa nekim stranim liderom biće sa kanadskim premijerom Džastinom Trudoom i dogodiće se sutra, rekla je portparolka Bele kuće Džen Psaki.

Psaki je rekla da će dvojica lidera razgovarati o bilateralnim odnosima, kao i o odluci Bajdena da formalno ukine dozvolu neophodnu da se izgradi naftovod Kistoun XL, izmedu dve severnoameričke države, preneo je Rojters.
 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading