PUKO MU FILM! Putin odbrusio Makronu: Optužbe o trovanju Navaljnog su neumesne!

Autor:

Svet

15.09.2020

22:41

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ruski predsednik Vladimir Putin rekao je u telefonskom razgovoru sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom da su neumesne neosnovane optužbe protiv Rusije o navodnom trovanju ruskog opozicionog političara Alekseja Navaljnog, saopštio je Kremlj.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Vladimir Putin

- Tražimo od Nemačke da nam preda rezultate medicinskih testova Navaljnog - rekao je Putin.

Međutim, Nemačka to za sada ne želi da uradi.

Kako prenosi Rojters, predsednik Francuske je izrazio duboku zabrinutost zbog "zločinačkog dela počinjenog protiv Alekseja Navaljnog".

RepublikaFoto: youtube.com/BBC News
Aleksej Navaljni

- Prioritet je da se sve razjasni bez ikakvog odlaganja, sve o okolnostima i odgovornosti za ovaj pokušaj atentata - navela je Makronova kancelarija u saopštenju koje su izdali posle telefonskog razgovora sa predsednikom Putinom.

Francuski lider izrazio je punu solidarnost sa Berlinom u pogledu budućih koraka u vezi sa ovom situacijom, prenosi Sputnjik.

Trovač ima dozvolu Kremlja za ubistva

Ljubov Sobolj, koja je postala vođa opozicije dok je njen šef Navaljni u bolnici, u intervjuu za Dejli bist kaže da nije napustila Rusiju uprkos hapšenjima i napadima zato što je ovo borba njenog života.

- Trovanje Navaljnog ne liči na čečenski napad, ono nosi potpis tajnih službi - rekla je Soboljeva i dodala da Jevgenij Prigožin, koji je veoma opasan, ima dozvolu Kremlja za progone, za ubistva u Rusiji i izvan nje, uključujući i Afriku i Siriju.

Ipak, priznaje da nema čvrste dokaze koji bi Prigožina povezale s napadom na Navaljnog.

- Interpol je pogrešio što je odbacio zahtev za izdavanje međunarodne poternice za Prigožina. Svetski lideri treba da shvate da sada ima odrešene ruke da se meša u američke predsedničke izbore u novembru. 

Bolnica Šarite je na Tviteru objavila da se zdravstveno stanje Navaljnog poboljšava i da trenutno može nakratko da ustaje iz kreveta. Kako piše Njujork tajms, pozivajući se na izvore iz Nemačke, Navaljni je nemačkom tužitelju otkrio da planira da se vrati u Rusiju.

- Ne želi da bude u egzilu u Nemačkoj. Želi da se vrati kući, u Rusiju, i nastavi misiju. Potpuno je svestan svog stanja, onog što mu se dogodilo i zna gde se nalazi - rekao je neimenovani nemački zvaničnik.

 

Podsetimo, Navaljni se razboleo u Rusiji 20. avgusta. Trenutno se nalazi na lečenju u bolnici u Berlinu, a prošle sedmice se probudio iz indukovane kome. Njegovi saradnici su odmah rekli da sumnjaju na to da je otrovan, a u međuvremenu su nemački lekari potvrdili da je u sebe uneo otrov novičok. Nemački ministar spoljnih poslova Hajko Mas rekao je da sada kada su rezultati testova potvrđeni ne očekuje nikakve kritike na račun njegove zemlje, aludirajući na odgovor Kremlja. 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading