Moguće stopiranje izgradnje gasovoda zbog trovanja ruskog opozicionara: Navaljni obustavlja "Severni tok 2"?!

Autor:

Svet

11.09.2020

22:40

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nemačke vlasti ne isključuju mogućnost obustavljanja izgradnje gasovoda "Severni tok 2" zbog incidenta s Aleksejom Navaljnim, izjavio je ministar spoljnih poslova Nemačke Hajko Mas, a prenela televizija ZDF.

RepublikaFoto: youtube.com/BBC News
Aleksej Navaljni

- Iznećemo na dnevni rad sve opcije i donećemo odluku kad bude odgovarajuće vreme. Rusija, uzevši učešće u istrazi, može doprineti da se takva odluka (o obustavljanju "Severnog toka 2") ne donese - rekao je Mas.

Pozivi da se obustavi projekt sve su jači otkako je nemačka vlada, pozivajući se na laboratoriju Bundesvera, saopštila da je ruski opozicionar i bloger Aleksej Navaljni otrovan supstancom iz grupe novičok.

 

Nemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je da bi pitanja "Severni tok 2" i slučaj Navaljnog trebalo razmatrati odvojeno. Međutim, Blumberg je kasnije javio da je Merkelova spremna da uključi "Severni tok 2" u potencijalni odgovor na navodno trovanje Navaljnog.

S druge strane, ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov izjavio je da "svi oni koji su pratili ruskog blogera tokom incidenta s njim sada počinju polako da se prebacuju u Nemačku".

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Sergej Lavrov

- Sve je ovo vrlo neprijatno i ukazuje na ozbiljne misli. Nadam se da će ovi besmisleni postupci biti prekinuti i da će Nemačka, makar radi reputacije nemačke preciznosti, ispuniti obaveze prema sporazumu sa Rusijom - rekao je Lavrov i dodao da je Rusija zainteresovana da dobije informacije o Navaljnom preko Organizacije za zabranu hemijskog oružja (OZHO).

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading