MESIĆ: Hrvatska je OSNOVALA tribunal, MORAMO POŠTOVATI PRESUDE

Autor: Tanjug

Svet

30.11.2017

17:10

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Povodom haške presude šetorici Hrvata iz BiH i brojnih optužbi na račun njegove saradnje sa Haškim tribunalom, oglasio se danas nekadašnji predsednik Hrvatske Stjepan Mesić u želji da, kako kaže, ukaže na neke neosporne činjenice, među kojima je i ta da je Hrvatska, odnosno njen prvi predsednik Franjo Tuđman inicirala osnivanje tog suda.

Stipe Mesić

Mesić je, u pisanoj izjavi dostavljenoj medijima, podsetio da je sledom toga Hrvatski sabor doneo i Ustavni zakon o saradnji s tim sudom koji svakog građanina Hrvatske, što, kako je naveo, uključuje i najviše državne zvaničnike, obvezuje da Sudu predaju svaki traženi dokument i da se odazovu svakome pozivu suda u Hagu, bilo kao svedoci, bilo kao osumnjičeni, bilo kao optuženi".

- Kao drugi izabrani predsednik Republike Hrvatske u dva mandata poštovao sam i slovo i duh Ustavnog zakona i u skladu s time i delovao. Prema mojim saznanjima isto važi i za Vlade Republike Hrvatske. Dakle i ja kao čelni čovek države i vlade poštivali smo ono na što nas je Hrvatski sabor obvezao. Svaku presudu svakoga suda, pa tako i ovoga u Hagu, može se propitivati iz perspektive pravednosti i pravičnosti - naveo je Mesić.

Ukazao je da konačnu sudsku presudu valja poštovati i prihvatiti.


Odbijanje presude, prema njegovim rečima, znači nepoštovanje sudstva, a u konkretnom slučaju Haškog suda, značilo bi retroaktivno derogiranje Ustavnog zakona Hrvatske.

- Još jednom da sam kao predsednik Republike Hrvatske poštovao i izvršavao ono na što me obavezivao Ustavni zakon zemlje kojoj sam bio na čelu voljom većine njezinih građana. Svako drugačije ponašanje, bilo moje, bilo kojeg drugoga građanina, značilo bi grubo narušavanje najvišeg zakona zemlje - zaključio je Mesić.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading