TELO VAM ŠALJE SIGNALE: Sedam simptoma koji upozoravaju na deficit PROTEINA u organizmu!

Autor: Republika

Lifestyle

13.02.2021

23:15

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Proteini su osnova izgradnje mišića, pogonsko gorivo metabolizma i pomoć kod sagorevanja masnoća. Kako bi na vreme prepoznali njihov deficit, obratite pažnju na ovih sedam znakova.

RepublikaFoto: pexels.com
Foto: Ilustracija

Telo vam gotovo uvek šalje signale kada nešto nije u redu. Međutim, vrlo često mi te znakove ne čitamo na pravi način. Zato u ovom slučaju obratite pažnju. Ako primetite neke od simptoma, možda je vreme za promene u životnim navikama, ishrani pre svega.

Visok holesterol

Povišeni holesterol može se javiti iz više razloga, a jedan od njih je ishrana puna prerađenih i zaslađenih namirnica. Ako zdrave, proteinske obroke menjaš za čips, slatkiše i gotova jela, nivo holesterola u tvom telu mogao bi da poraste.

RepublikaFoto: pexels.com
Foto: Ilustracija

Pad raspoloženja i nelagoda

Proteini pomažu mozgu da sintetizira hormone poput dopamina i serotonina, koji podižu raspoloženje. Ako nemaš dovoljno proteina u tijelu, oduzimaš mozgu važan resurs, a tvoje raspoloženje pada.

Vežbanje je patnja

Niskoproteinska ishrana može rezultirati zamorom, upalama mišića, pa čak i gojenjem. Proteini su potrebni za izgradnju i pravilno funkcionisanje mišića.

RepublikaFoto: pexels.com
Foto: Ilustracija

Loš san

Loš san ili nesanica su često povezani sa nestabilnim nivoom šećera u krvi. Ako ste gladna uveče, bolje pojedite neku visoko proteinsku namirnicu jer proteini imaju minimalan uticaj na glikemijski indeks. Takođe, zbog već pomenute pomoći kod sintetizovanja dopamina i serotonina, proteini će ti pomoći da bolje spavaš. 

RepublikaFoto: pexels.com
Foto: Ilustracija

Koncentracija opada

Proteini su vrlo važni za pravilne neurološke funkcije organizma. Zato njihov nedostatak dovodi do pada koncentracije i motivacije za rad, kao i do poteškoća s učenjem novih stvari.

Nadutost

Nedostatak proteina dovodi do opšteg zamora organizma, što će se neizbežno odraziti i na tvoj probavni sistem. Najčešće dolazi do nadutosti u kombinaciji sa zatvorom. 

Odeća te steže

Proteini su prilično zasitni pa visokoproteinska ishrana uspešno deluje protiv prejedanja, a samim tim i debljanja. S druge strane, namirnice bogate ugljenim hidratima obično nas "zovu" da uzmemo još, a sigurno znaš i sama kako se to odrazi na liniju.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading