Zračenje sa telefonskih ekrana izaziva bore i braon mrlje na licu: Zaštitite se i ne dozvolite da vam koža propada

Autor:

Lifestyle

12.05.2020

04:15

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Često korišćenje mobilnih telefona je svakodnevnica. Komunikacija porukama ili zabavljanje uz zanimljive igrice, sve više našu kožu lica izlažu štetnom zračenju koji mogu da emituju ovi uređaji.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Plavo svetlo koje emituju monitori računara, televizora i telefona, mogu oštetiti kožu i dovesti do njenog prevremenog starenja. "Visoko energetski vidljivi", odnosno HEV zraci, zadiru duboko ispod površine kože i mogu dovesti do oštećenja kolagena, hijalouronske kiseline i elastina. Ova jedinjenja su vrlo važna za održavanje elastičnosti kože i njen mladoliki izgled. S obzirom na to da lice najviše izlažemo štetnom uticaju, nije ni čudo što danas sve veći broj muškaraca i žena pati od prevremenog pojavljivanja bora i starenja kože lica.

Štetno dejstvo HEV zraka nije samo kozmetičke prirode, nedavne studije su u svojim istraživanjima utvrdile vezu između zračenja i pojave nekih dermatoloških oboljenja, kao što je melazma - pojava braon tačkica na površini kože - prilikom kojih se značajno oštećuje tkivo što može izazvati brojne komplikacije sa kožom. Takođe, studija Univerziteta u Misuriju, dokazala je da predugo gledanje u ekran i izloženost štetnom zračenju može dovesti do pojave nervoze, napetosti, anksioznosti, pa čak i pojave stresa i depresije.

 

 

Ipak, iako postoji veza, ne treba se odmah odreći svih tehničkih uređaja zbog toga što smo izloženi HEV zračenju. Elizabet Tenzi, profesorka kliničke dermatologije na medicinskom centru Džorž Vašington, kaže da uprkos šteti koju mogu da nanesu savremeni aparati, ne treba paničiti.

Ona ističe da postoji nekoliko načina na koji možemo u potpunosti da minimalizujemo štetni uticaj mobilnih telefona. Potrudite se da pisanje poruka, mejlova, ili nekih sadržaja koji su vam obavezni obavite napolju. Na taj način, usled mešanja sa UV zracima sunca, smanjuje se štetni uticaj HEV zraka. Ukoliko telefon volite da koristite pred spavanje, nemojte to činiti u zamračenoj sobi. Upalite svetlo ili lampu i tako zaštitite svoju kožu. Na kraju, na vaš telefon uvek možete da stavite neko zaštitno staklo koje će smanjiti emitovanje HEV zračenja.

 

 

Ovo su sasvim dovoljne mere predostrožnosti koje će vas sačuvati. Iako je naučnim studijama dokazan štetan uticaj zračenja sa ekrana na zdravlje kože, lekari ipak napominju da uz tehničke uređaje, postoje i drugi faktori, koji zajedno dovode do problema na koži. Ukoliko mislite da su vaši problemi izazvani delovanjem štetnog HEV zračenja, najpre posetite lekara, a onda možete i da pažljivije koristite tehničke uređaje.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Coyote Nervosius

12.05.2020 09:39

Nema veze sa nikakvom dokazanom i utvrđenom činjenicom, ime jedino veze sa osvetljenjem koje ima zračenje u plavom spektru, što rešavaju naočare .... ali na većini novih mobilnih telefona i tablet uređaja to već može da se reguliše, dok na kompjuterskim monitorima to postoji već odavno.