Nije meko i sočno? OVIH 5 grešaka najčešće pravite prilikom prženja mesa na tiganju!

Autor: Republika

Lifestyle

12.12.2019

04:14

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Za ukusnu piletinu ili krmenadle ne treba nam rerna, ali samo ako se pridržavamo saveta vrsnih kuvara.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Kuvari savetuju da komad mesa posušite papirnatim ubrusom pre pečenja ili ako ga ostavite nekoliko sati u frižideru da ne bude vlažno.

Dobro ga je i posoliti najmanje 45 minuta ranije jer tako brže postiže temperaturu na kojoj se dobija slast.

Da biste ispržili dobar komad mesa potrebno je da izbegavate određene stvari.

Odmrzavate meso na pogrešan način

Najbolji način odmrzavanja mesa je u frižideru.

  • Izvadite ga iz zamrzivača, ostavite u posoljenoj vodi u loncu, stavite u frižider i zaboravite na njega dok se ne odmrzne.
  • Na taj način ćete smanjiti rizik od zaraze, a i meso se neće skuvati na površini, kao što je slučaj kad odmrzavamo meso u mikrotalasnoj rerni.
RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Stavljate hladno meso u tiganj

Stavimo li meso iz frižidera direktno na tiganj, rezultat bi nas lako mogao razočarati.

Ostavite ga najmanje 15 minuta na sobnoj temperaturi, ali ne više od jednog sata van frižidera. Rezultat će biti sočno meso.

Nestrpljivo dodajete meso u tiganj

Ukoliko niste dovoljno zagrejali tiganj, meso će vam se zalepiti za dno, a sva sočnost iz mesa će nestati.

Kuvari savetuju da najpre stavite malo ulja na tiganj koji dobro zadržava toplotu.

  • Zagrejte tiganj i stavite meso pre nego što ulje počne da se cvrči.
  • Ako pečete meso koje samo na jednoj strani ima kožu, gledajte da ta strana ima prednost na tiganju.
RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Prebrzo okrećete komade

  • Meso je spremno za okretanje na tiganju kad prestane da se lepi za površinu. To ćete proveriti tako da lagano podignete rub mesa - ako ima zlatnosmeđu boju i ne lepi se, onda možete da ga okrenete na drugu stranu. Jedino ćete tako dobiti finu hrskavu koricu.

Previše pojačavate ili smanjujete vatru

  • Najbolje bi bilo de da vatra bude jaka na početku, dok se meso ne zapeče, a zatim smanjite na srednju temperaturu.
  • Nemojte se udaljavati iz kuhinje dok se peče, ali ne treba ni neprestano bockati meso, okretati ga ili gurkati jer neće biti ukusno.
  • Kada meso bude gotovo, ugasite vatru i sklonite tiganj s ringle kako se ne bi isušilo.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading