TEŠKI PROPUSTI NAČELNIKA MILORADA ŠUŠLJIĆA: Pet razloga za smenu šefa novosadskog MUP

Autor:

Hronika

18.09.2020

03:53

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ivan Kontić (30), koji je zverski pretukao Miljana Mandića (28) u Novom Sadu 24. avgusta, ušetao je u zgradu Osnovnog tužilaštva dve nedelje kasnije, 8. septembra, gde je potpisao oportunitet za delo iz 2018. Umesto da bude uhapšen, posle potpisivanja nasilnik iz Jevrejske ulice je otputovao nazad u Crnu Goru, dok se za to vreme tragalo za N. N. počiniocem.

RepublikaFoto: MUP Srbije
Foto: Ilustracija

Ovo proizilazi iz saopštenja Osnovnog javnog tužilaštva u Novom Sadu koje je prosleđeno Srpskom telegrafu. Tužilaštvo se oglasilo povodom tvrdnji načelnika Policijske uprave Novi Sad Milorada Šušnjića da je policija preduzela blagovremeno sve mere iz svoje nadležnosti. U saopštenju je potvrđeno da je Kontić 8. septembra "pristupio u službene prostorije ovog tužilaštva", ali da u tom trenutku nisu imali nikakvo obaveštenje od novosadske policije da li je za njim raspisana potraga".

PRIJAVE NIJE BILO

- Nije tačna informacija da je Osnovno javno tužilaštvo u Novom Sadu obavešteno o predmetnom događaju na dan njegovog dešavanja, dakle dana 24. 8. 2020. godine od strane Policijske uprave Novi Sad. Naime, o predmetnom događaju koji se odigrao dana 24. 8. 2020. godine, kao i činjenici da je povodom istog životnog događaja već podneta krivična prijava Višem javnom tužilaštvu u Novom Sadu od strane punomoćnika oštećenog M. M. za krivično delo iz nadležnosti tog tužilaštva, ovo tužilaštvo je prvi put obavešteno dana 4. 9. 2020. godine od strane Policijske uprave u Novom Sadu, u okviru usmenih konsultacija sa dežurnim zamenikom tužioca, odakle su upućeni na dalje konsultacije sa postupajućim zamenikom Višeg javnog tužilaštva u Novom Sadu s obzirom na to da je tom tužilaštvu i podneta krivična prijava. Od strane Policijske uprave u Novom Sadu ovom tužilaštvu uopšte nije dostavljena krivična prijava sačinjena od strane te policijske uprave povodom događaja od 24. 8. 2020. godine - navodi se u saopštenju tužilaštva.

Foto: Republika
Brutalno pretučen - Miljan Mandić

OSOBLJE NIJE ZNALO O ČEMU SE RADI

Tužilaštvo je preciziralo i šta se dogodilo 8. septembra.

- Tačno je da je Kontić bio u prostorijama tužilaštva, u prisustvu branioca, ali samoinicijativno, bez prethodno upućenog poziva, radi primene odredaba o odlaganju krivičnog gonjenja povodom događaja iz 2018. godine. Međutim, u tom trenutku, a imajući u vidu sve prethodno navedeno, od strane Policijske uprave u Novom Sadu zvanično nije bio utvrđen identitet izvršioca krivičnog dela učinjenog dana 24. 8. 2020. godine na štetu M. M., te ovo tužilaštvo nije imalo niti je tehnički moglo imati saznanja da se u konkretnom slučaju radi o istom licu. Pojašnjavamo, internom organizacijom rada u Osnovnom javnom tužilaštvu u Novom Sadu, određeno je osoblje koje isključivo postupa u predmetima u kojima se primenjuje institut odlaganja krivičnog gonjenja i koje, shodno tome, nema uvida u druge predmete u kojima se ovaj institut ne primenjuje, pa samim tim, objektivno nisu ni mogli imati saznanja da postoje indicije da je Kontić Ivan učinilac i krivičnog dela izvršenog dana 24. 8. 2020. godine na štetu M. M. niti je podatak o njegovom identitetu bio poznat javnosti u tom trenutku - saopštili su iz OJT.

Predmet je u Osnovnom javnom tužilaštvu formiran tek 11. septembra, i to po krivičnoj prijavi koja je podneta u Višem javnom tužilaštvu, a ne po prijavi novosadske policije. Delo je u tom trenutku kvalifikovano kao teške telesne povrede iz člana 121 Krivičnog zakona Republike Srbije.

- Istog dana, 11. septembra, postupajući tužilac je Policijskoj upravi u Novom Sadu uputio zahtev za prikupljanje potrebnih obaveštenja, sa nalogom da se, između ostalog, utvrdi identitet izvršilaca, sa svim ličnim podacima, imajući u vidu da su u predmetnoj krivičnoj prijavi izvršioci bili označeni samo imenom i prezimenom, bez drugih ličnih podataka koji su od značaja za utvrđivanje identiteta lica, te da tužilaštvo nije u mogućnosti da postupa prema učiniocu dok njegov identitet sa sigurnošću nije utvrđen - kažu u OJT Novi Sad.

Šušnjić traži poligraf

Milorad Šušnjić je beogradskim medijima rekao da su tvrdnje OJT "apsolutno netačne" i da je tužilaštvo o prebijanju obavešteno istog dana kad se dogodilo.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Milorad Šušnjić

- Čim su lekari završili sve preglede i zvanično konstatovali stepen povreda oštećenog, vođa smene u Policijskoj ispostavi Stari grad Tijana Popović je telefonom o svemu obavestila zamenika osnovnog javnog tužioca Svetlanu Suvajdžić, koja je događaj kvalifikovala kao krivično delo teška telesna povreda - naveo je Šušnjić u izjavi za javnost, pozvao se na listing poziva od 24. avgusta i predložio Suvajdžićevoj poligraf.

ZAKASNILA POTERNICA

Ali onda je delo 12. septembra prekvalifikovano u pokušaj ubistva i predmet je ponovo vraćen u nadležnost Višeg tužilaštva.

Podsetimo, novosadska policija je reagovala tek kada je u javnost procurio snimak brutalnog prebijanja Miljana Mandića, što je zgrozilo srpsku javnost i izazvalo veliku pažnju u medijima. Ubrzo je raspisana i poternica za Kontićem, ali je bilo kasno pošto više nije bio dostupan srpskim organima.

Redakcija Srpskog telegrafa poslala je mejl sa pitanjima na adresu portparola Policijske uprave Novi Sad i više puta pokušala da kontaktira s njim pozivima na fiksni i mobilni telefon. Do zaključenja ovog broja nismo dobili nikakav odgovor.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading